Vaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekme uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro - Morkovska, Vera (Latvijas Universitāte, 2019)
Demogrāfiskā novecošana šobrīd ir aktuāls jautājums visā pasaulē. Viena no novecošanas izpausmēm ir kolagēna, elastīna un hialuronskābes samazinājums, kuru izraisa pastiprināta enzīmu kolagenāzes, elastāzes un hialuronidāzes darbība. Ir atklāts, ka augu polifenoliem piemīt spēja inhibēt šo enzīmu darbību, kas ļauj tos ieteikt kā skrimšļa un ādas audu aizsarglīdzekļus. Pētījuma mērķis bija noteikt piecu Vaccinium ģints ogu spiedpalieku ekstraktu ietekmi uz elastāzes, kolagenāzes un hialuronidāzes aktivitāti in vitro testos. Iegūtie rezultāti liecina, ka visi pieci ogu spiedpalieku ekstrakti izraisa šo enzīmu inhibīciju. Krūmmelleņu, purva dzērveņu un brūkleņu spiedpalieku ekstrakti jau koncentrācijā 0,5 mg/ml uzrādīja 100% hialuronidāzes inhibīciju, bet kolagenāzes testos ekstraktu koncentrācijā 1 mg/ml maksimālā inhibīcija sasniedza 30%.

Demographic aging is now a worldwide issue. One of the signs of aging is the reduction of collagen, elastin and hyaluronic acid caused by increased enzyme collagenase, elastase and hyaluronidase activity. Plants polyphenols have been found to be inhibitors of these enzymes that allows to use them as a protective agents for cartilage and skin tissues. The aim of the study was to find out the effects of five Vaccinium genus berry pomace extracts on the activity of elastase, collagenase and hyaluronidase in in vitro tests. The results show that all five pomace extracts inhibit activities of these enzymes. The extracts of blueberry, bog cranberry and lingonberry pomaces already at a concentration of 0.5 mg/ml showed 100% hyaluronidase inhibition, while in collagenase assays at an extract concentration of 1 mg/ml, maximum inhibition was 30%.
Elastase, collagenase and hyaluronidase inhibitory activity of Vaccinium spp. berry pomace extracts in vitro
Keywords: Farmācija; Vaccinium spp. ogu ekstrakti; kolagenāze; elastāze; hialuronidāze; spektrofotometrija