Komiskais Čārlza Dikensa romānā "Pikvika kluba piezīmes" - Emse, Baiba (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā autore analizē Čārlza Dikensa romānu „Pikvika kluba piezīmes”. Tiek analizēti tā galvenie varoņi un to pretmeti, rīcība un dažādi izaicinātājfaktori, kas pamudina galvenos varoņus rīkoties, un iztirzātas autoresprāt interesantas situācijas, kas raksturo romānā Dikensam piemītošo komisko notikumu attēlošanas veidu, kas ietver gan situāciju, gan raksturu komismu un pasaules skatījumu romānā. Paralēli tiek meklēts autora vēstījums, skatīti dažādi notikumi laika griezumā, salīdzinātas to uztveres atšķirības sabiedrībā 19. un 20. gadsimtā un izvirzīts pieņēmums par autora labvēlīgo uztveri un pozitīvo noskaņojumu pret dažādiem faktiem, gadījumiem un cilvēku raksturiem, tai pašā laika nezaudējot uztveres asumu pret dažādām nepilnībām valsts iekārtā, kas ietekmē gan indivīdu dzīvi gan personību.

The author of this Bachelor Paper analyzes the novel of Charles Dickens „The Posthumous Papers of The Pickwick Club”. There are main characters and their contraries, situations characterizing Dickens’s comic manner of depiction, including the comic of situations and characters, actions and different challenging factors, which stimulate characters to act, viewed in this paper. At the same time, the author of the Paper searches for Dickens’s message hidden between the lines, looks at different events and incidents, compares the differences in their perception in the society in the 19th and 20th centuries. An assumption is raised upon Dickens’s well-disposed perception and positive attitude towards different facts, events and human tempers at he same time showing author’s sharpness and lack of mercy towards disadvantages in the state system, which heavily reflect upon individual life’s quality and his personality.
The Comic in Charles Dickens's Novel "Posthumous Papers of the Pickwick Club"
Keywords: Filoloģija