Latvijas Sieviešu palīdzības korpuss: izveide un darbība (1919-1920) - Bērziņa, Aiga (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījums veltīts līdz šim historiogrāfijā praktiski neaplūkotai tēmai – Latvijas Sieviešu palīdzības korpusam no tās izveides brīža 1919. gada 22. septembrī līdz Latvijas – Padomju Krievijas miera līguma parakstīšanai 1920. gada 11. augustā. Darba mērķis ir atspoguļot Latvijas Sieviešu palīdzības korpusa veidošanas gaitu un darbību Neatkarības kara, precīzāk, Bermontiādes un Latgales atbrīvošanas, laikā. Darbā sākotnēji tiek iepazīstināts ar sieviešu sabiedriskā stāvokļa izmaiņām 20. gs. sākumā, lai varētu izprast sieviešu organizāciju dibināšanas attīstību un specifiku Latvijā un Eiropā. Tālāk atspoguļota vispārējā militārā – politiskā – sociālā situācija Latvijā no 1919.gada – 1920.gadam, iezīmējot apstākļus, kādā organizācija uzsāka un izvērsa savu darbību. Atspoguļota Sieviešu palīdzības korpusa dibināšana, sekojošā darbība Bermontiādes laikā un Latgales atbrīvošanas laikā. Atslēgas vārdi: Latvijas Sieviešu palīdzības korpuss, armijas aizmugures dienests, sociālā darbība

This study is devoted for topic, which is practically not discussed in historiography – Latvian Woman’s Relief Corps since it’s formation in September 22, 1919 till Latvian - Soviet Russia Peace Treaty in August 11, 1920. The aim of this study is to show work and progress of Latvian Women’s Relief corps in the War of Independence, more precisely, in time of Bermontiade and liberation of Latgale. In this work initially told about women’s social status changes in beginning of 20th century, to understand formation of womens organization, it’s evolution and specific features in Latvia and Europa. Further study reflects general military – political - social situation in Latvia from 1919 year till 1920, specifying circumstances, when organization started and developed it’s activities. In this work is reflected Women’s Relief corps formation and it’s following actions in time of Bermontiade and liberation of Latgale. Keywords: Latvian Women’s Relief Corps, army back service, support
The Latvian Women’s Relief Corps: finding and work (1919-1920)
Keywords: Vēsture