Ontoloģiju automātiskas attēlošanas servisi OWLGrEd rīkā - Kļava, Roberts (Latvijas Universitāte, 2017)
Rīks OWLGrEd ir grafisks ontoloģiju redaktors, kas paredzēts valodā OWL rakstītu ontoloģiju izstrādei un attēlošanai. Bakalaura darba ietvaros tiek apskatīta rīkā esošo automātiskas ontoloģiju attēlošanas servisu funkcionalitāte. Šī darba mērķis ir izveidot kvalitatīvu ontoloģiju vizuālu attēlu piemērus, kā arī izpētīt ontoloģiju vizuālas attēlošanas attīstīšanas tālākas iespējas rīkā OWLGrEd. Bakalaura darbam tika izvirzīti uzdevumi izveidot kvalitatīvu ontoloģiju attēlu galeriju, definēt metrikas, kas novērtē ontoloģijas attēla pārskatāmību, un iepazīt rīka uzbūvi, izveidojot jaunus ontoloģijas refaktorēšanas rīkus. Darba izstrādes rezultātā izvirzītie darba uzdevumi tika izpildīti un darba mērķis sasniegts.

OWLGrEd is a graphical editor for OWL ontology editing and visualization. This paper looks at the current functionality of tools automatic ontology visualization services. The goal of this paper is to create qualitative examples of ontology visualizations as well to research further development possibilities of tools visualization capabilities. The following tasks were introduced to achieve the goal of this paper: develop a gallery of qualitative ontology images; define metrics that evaluate ontology images ease of comprehension; study the tools structure by creating new ontology refactoring tools. The tasks were completed and the goal was achieved.
Ontology automatic visualization services for OWLGrEd tool
Keywords: Datorzinātne; ontoloģija; OWLGrEd; ontoloģijas vizuāls izkārtojums; OWL