Ogļskābes anhidrāzes XII izoformas strukturālie pētījumi - Bērtulis, Elviss (Latvijas Universitāte, 2017)
Ogļskābes anhidrāzes katalizē dzīvajos organismos būtisko bikarbonāta un ogļskābās gāzes savstarpējo atgriezenisko reakciju. Cilvēka organismā ir vairākas ogļskābes anhidrāžu izoformas, un dažu izoformu katalītiskā darbība ir nevēlama. Viena no šīm izoformām, ogļskābes anhidrāzes XII izoforma, saistīta ar vairāku ļaundabīgu audzēju attīstību. Maģistra darba iztrādē tika vairākkārtīgi uzlabota ogļskābes anhidrāzes XII izoformas ekspresijas un attīrīšanas sistēma un iegūtas vairākas ar ligandu saistītas ogļskābes anhidrāzes XII izoformas struktūras. Ar proteīnu rentgenstaru kristalogrāfijas palīdzību tika identificētas dažādu inhibitoru konformācijas ogļskābes anhidrāzes XII izoformas aktīvajā centrā, nodrošinot potenciālas iestrādnes selektīvi inhibējošu ligandu izveidei.

Carbonic anhydrases catalyse an important bicarbonate and carbon dioxide reversible reaction in all life forms. There are many carbonic anhydrase isoforms in the human body, and some of them have an undesirable catalytic activity. Carbonic anhydrase isoform XII is one of them, and is connected with tumorigenesis. During the study, the expression and purification system for carbonic anhydrase XII was greatly improved and many ligand bound carbonic anhydrase XII structures were obtained. X-ray crystallography helped to identify different ligand conformations in the carbonic anhydrase XII active site, thus providing a forerun for potentially selective inhibitors.
Structural studies of carbonic anhydrase XII
Keywords: Bioloģija; ogļskābes anhidrāzes; hCA; CA XII; proteīnu kristalizācija; rentgenstaru kristalogrāfija