Rāmja bungu bubyna tradīcija Latgalē - Dukaļska, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba “Rāmja bungu bubyna tradīcija Latgalē” mērķis ir izpētīt un raksturot rāmja bungas bubynu kā mūzikas instrumentu un tā spēles tradīcijas robežas 21. gadsimta sākumā. Agrāku pētījumu par rāmja bungām Latvijā ir ļoti maz, tikpat kā nav pētīts rāmja bungu lietojums instrumentālajā muzicēšanā 21. gadsimta sākumā. Darbā autore ir apkopojusi zinātnisku un praktisku informācija par rāmja bungu lietošanu Latgalē dažādās muzicēšanas situācijās, to izplatību, uzbūvi, gatavošanas tehnoloģiju, muzikālajām īpašībām, spēles veidiem, repertuāru. Liela uzmanība ir pievērsta instrumenta gatavošanas un spēles tradīciju pārmantošani, kā arī individuāla muzikanta personiskajam radošumam un izdomai. Darbā pamatā izmantota salīdzinošā jeb komparatīvā metode, lielākā daļa jauno datu ir iegūta lauka pētījumos, kā arī veicot intervēšanu un aptauju interneta vidē. Autore savā darbā ir veikusi bubyna spēles paņēmienu rekonstrukciju, kuras pamatā ir atsevišķi spēles elementi, kas fiksēti autores pašas un citu pētnieku lauka pētījumos Latgalē, literatūrā un folkloras materiālos atrodamie bubyna spēles elementu minējumi un to interpretācijas, salīdzinošie dati par rāmja bungu spēli tradicionālās kultūras ziņā radniecīgās zemēs – Lietuvā un Baltkrievijā, kā arī instrumenta morfoloģijas potenciāls – paņēmieni, ko autore eksperimentāli atradusi pati, izpētot instrumenta muzikālās iespējas. Rekonstrukcijas rezultāts ir parādīts kā praktiski piemēri (ritma paraugi, instrumenta spēles pozīcijas u.c.), un tas var tikt izmantots rāmja bungu bubyna spēles apgūšanai.

The aim of the work “Frame drum bubyns tradition in Latgale” is to study and characterize the frame drums bubyns as a musical instrument, its play and the boundaries of tradition in the early 21st century. There is very little previous research on frame drums in Latvia, almost no researches have been made of the use of frame drums in instrumental music at the beginning of the 21st century. In the work, the author has compiled scientific and practical information about the use of frame drums in Latgale in various music situations, their distribution, structure, making technology, musical properties, types of play, repertoire. Much attention is on the traditions of instrument making and playing, as well as the personal creativity and imagination of an individual musician. The work is mainly based on the comparative method, most of the new data have been obtained in field research, as well as by conducting interviews and surveys in the Internet. The author has reconstructed bubyns playing techniques based on certain playing elements recorded in the author's own and other researchers' field research in Latgale, guesses and interpretations of bubyns playing elements found in literature and folklore materials, comparative data on frame drum play in traditional culture-related lands - Lithuania and Belarus, as well as the morphological potential of the instrument - techniques that the author has experimentally found by researching the musical possibilities of the instrument. The result of the reconstruction is shown as practical examples (rhythm samples, instrument playing positions, etc.), and it can be used to learn the play of the frame drum bubyns.
Frame drum bubyns tradition in Latgale
Keywords: Filoloģija; Latgale; rāmja bungas; bubyns; tautas mūzika; instrumentālā muzicēšana