Ļeva Tolstoja stāsts „Ivana Iļjiča nāve” un Bernarda Roza filmas „Ivans xtc” salīdzinošā analīze - Leite, Sandra (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba nosaukums ir „Ļeva Tolstoja stāsta „Ivana Iļjiča nāve” un Bernarda Roza filmas „Ivans xtc” salīdzinošā analīze”. Darba mērķis ir izpētīt un atklāt veidus, kā filmas adaptācija balstās uz literāro tekstu, ietverot elementu pētījumu, kas kalpo, lai atbalstītu stāsta un filmas tapšanu un salīdzināt to salīdzinošā analīzē. Galveno atbalstošo elementu analīze un pētījums stāstā un filmā atklāj būtību un nozīmi darbu atspoguļošanā. Kinematogrāfiskās adaptācijas nodaļas analīze atklāj, kā dažādi veidi un pieņēmumi balstās uz oriģinālo tekstu. Īsā stāsta un filmas salīdzinošā analīze demonstrē kopīgo un atšķirīgo abos darbos, balstoties uz iepriekšējo nodaļu analīzēm. Tā arī atklāj veidu, kā Roza filmas adaptācija balstās uz Tolstoja stāstu. Secinājumi ir izstrādāti, pamatojoties uz veiktā pētījuma rezultātiem.

The bachelor paper „Comparative Analysis of Lev Tolstoy’s Story “The Death of Ivan Ilych” and Bernard Rose’s film “Ivans xtc”. The goal of the paper is to explore and reveal the ways of how the film adaptation works on a literary text, involving research of the elements, which serve to support the story and the film making and compare them in the comparative analysis. The analysis and research of the main supporting elements reveal the essence and importance in reflection the works. The theoretical part of cinematic adaptations reveals how different accepted ways and theories work on the original text. The comparative analysis of the story and the film demonstrates the common and distinctive in both of the works, based on the analysis in the previous parts. It also reveals way how Rose’s film adaptation works on Tolstoy’s story.
Comparative Analysis of Lev Tolstoy’s Story “The Death of Ivan Ilych” and Bernard Rose’s Film “Ivans’ xtc”
Keywords: Filoloģija