Ģenētisko algoritmu izmantošana transportlīdzekļu maršrutēšanas problēmā - Kols, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs „Ģenētisko algoritmu izmantošana transportlīdzekļu maršrutēšanas problēma” tika izstrādāts ar mērķi piedāvāt un analizēt GA darbību, divu TMP risināšanas pieeju ietvaros, katram GA operatoram izstrādājot vairākas metodes, un kombinējot šīs metodes, atrast efektīvāko realizāciju TMP risināšanai. Šī darba izstrādes laikā autors iepazinās un izpētīja, kas ir transportlīdzekļu maršrutēšanas problēma – kādi ir izplatītākie risinājumi un rezultāti šis problēmas risināšanā, kas ir un kāda ir ģenētisko algoritmu darbība un veica literatūras izpēti par jau līdz šim iegūtajiem rezultātiem no līdzīgiem pētījumiem. Darba izstrādes laikā autors izstrādāja un aprakstīja divus dažādus risinājumus transportlīdzekļu maršrutēšanas problēmas risināšanai ar ģenētiskajiem algoritmiem. Darbā analizēti un salīdzināti autora izstrādātie risinājumi uz jau agrāk zināmas problēmu testu kopas. Iegūtie rezultāti uzrāda labākus vai konkurētspējīgus rezultātus pret jau ar agrāk zināmajiem rezultātiem.

This Master Thesis "The use of genetic algorithms in vehicle routing problem" was developed to provide and analyze the operation of GA, two TMP-solving approach within each GA operator developing a number of methods, and searching for the best combination of these methods to find the most efficient option for solving VRP. During the work the author explored and examined what is a vehicle routing problem - what are the most common solutions and results in addressing this problem, what is the operation of the genetic algorithms and performed a literature review for thus far the results of similar studies. During the work the author has developed and described two different solutions for vehicle routing problem with genetic algorithms. The work analyzes and compares authors solutions against already known problem test sets cases. The results shows better or competitive results compared with previously known best results for given test cases.
The use of genetic algorithms in vehicle routing problem
Keywords: Datorzinātne