Projekts: Piena produktu bērniem ražotnes izveide Rīgā - Šakina, Natālija (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba nosaukums ir „Projekts: Piena produktu bērniem ražotnes izveide Rīgā”. Maģistra darba mērķis-no 2010.gada 5.janvāra līdz 2010.gada 31.decembrim uzcelt uzņēmumu SIA „Mazulis” un sākot ar 2011.gada 2.janvāri uzsākt piena un skābpiena produktu bērniem ražošanu ar jaudu 10 tonnas produkcijas maiņā, nepārtērējot 2010.gadā projekta realizēšanai atvēlētos naudas līdzekļus 1250000 Ls apmērā, lai nodrošinātu Latvijas zīdaiņus un pirmskolas vecuma bērnus ar kvalitatīvu bērnu pārtiku. Dažādu iemeslu dēļ ne visām sievietēm ir iespēja barot bērnus ar mātes pienu un, ja bērnam nav iespējams dzert mātes pienu, tad bērnu attīstības apmierināšanai ir svarīga pareiza piena produktu izvēle. SIA „Mazulis” veiks pilnu piena pārstrādes ciklu sākot no piena kā izejvielas pieņemšanas un beidzot ar gatavo piena produktu bērniem piegādi tirdzniecības tiklos Latvijā. Uzņēmumā ražotie produkti būs bioloģiski tīri, jo tiks izmantotas izejvielas tikai no bioloģiskajām lauksamniecībām. Piena produktu sastāvs būs maksimāli adaptēts mātes piena sastāvam, lai maksimāli nodrošinātu mazuļus ar visām nepieciešamām mātes piena sastāvdaļām. Ražošanas receptes tiks izstrādātas sadarbībā ar zinātniekiem un bērnu ārstiem, produkti būs piemēroti arī alerģiskiem mazuļiem. Piedāvātais produktu sortiments būs sekojošs: mātes piena aizstājējs, mātes piena aizstājējs raudzētais, piens topošajām māmiņām, piena produkts „Mazulis 1”, piena produkts „Mazulis 2” ar un bez piedevām, šķidrie piena maisījumi ar griķu un auzu pārslām. Kopējais ražotās produkcijas apjoms 2011.gadā-315 tonnas/mēnesī , 2012.gadā-435 tonnas/mēnesī. SIA „Mazulis” misija-nodrošināt patērētājus ar augstas kvalitātes produktiem, izmantojot tradīcijas, kvalificētus speciālistus un jaunākās tehnoloģijas. Attīstībā uzņēmums plāno īstenot trīs stratēģiskos virzienus: visaugstākajā līmenī nodrošināt ražošanas tehnisko kvalitāti, nodrošināt augsto kvalitāti uzņēmumā ražotiem produktiem un radīt atpazīstamās tirdzniecības markas. SIA „Mazulis” tiks dibināts 2010.gadā janvārī. Sabiedrības pamatkapitāls būs 1250000 Ls. Projekta īstenošanai paredzēts pirkt zemi īpašumā Rīgas piepilsētā tuvāk pilsētas komunikācijām un būvēt ēku sākot ar 2010.gada marta vidu. 2010.gada decembrī tiks parakstīts akts par ēkas nodošanu ekspluatācijā. 2010.gada decembrī sāksies jauno pamatlīdzekļu piegāde un uzstādīšana. Lai nodrošinātu celtniecības projekta realizāciju 2010.gadā būs nepieciešami sekojošie projekta dalībnieki: vadītājs, jurists, vadītāja asistents, tehniskais direktors, finanšu direktors, mārketinga direktors, personāla direktors, kvalitātes direktors, būvuzraugs. Uzņēmums plāno uzsākt piena produkcijas ražošanu 2011.gada janvārī. 2011.gadā paredzēts nodarbināt 21 darbinieku. 2012.gadā ir plānots papildus pieņemt darbā vēl trīs darbiniekus. Uzņēmumā cenu veidošanai izmantos-vidējās izmaksas plus mērķpeļņa- cenu veidošanas metodi. Lai informētu potenciālos klientus par SIA „Mazulis” ražotiem produktiem, uzņēmumam būs nepieciešama reklāma. Reklāma televīzijā tiks izmantota tikai produkcijas ražošanas sākumposmā. SIA „Mazulis” savu produkciju reklamēs sekojošos žurnālos: „Veselība” , „Mans mazais”, „36,6”, „?????”. Uzņēmumam būs sava mājas lapa- www.mazulis.lv. SIA „Mazulis” reklāmu izvietos arī www.berni.lv, www.mansmazais.lv, www.maminuklubs.lv. Kopējie izdevumi reklāmai 2011.–2012.gadā sastādīs 23140 Ls. Uzņēmums centīsies sagādāt saražotu produkciju pēc iespējas vairākos tirdzniecības tiklos. Perspektīvā tiek plānots tieši piegādāt produkciju tām ģimenēm, kurām vecākiem ir pārvietošanas grūtības, kā arī realizēt produkciju aptiekās. Uzņēmums 2011.gada martā plāno ņemt kredītu uz pieciem gadiem no A/ S „ DnB NORD banka ” 85 000 Ls apmērā. Kredīta dzēšana tiks veikta katru mēnesi sakot ar aprīli pēc anuitātes principa. Kredīta procentu likme 15 % gadā. SVID analīzes rezultātā tika konstatētas uzņēmuma stiprās un vajās

The name of master work is-“Project: Creation of Dairy Products for Children Manufacture in Riga”. The aim is-creation and building the business organization LTD “Mazulis” from the 05.01.2010 till 31.12.2010 and from the 02.01.2010 beginning the production of dairy and cultured milk foods for the children with the capacity of 10 tons per shift, not exceeding the allocated funds in an amount of 1250000 Ls for realization of the project. Many women can’t breed theirs children with breast milk and it became one of the reasons of creation the given project. If the newborn don’t have the possibility to feed mother’s milk it is necessary to choose dairy products correctly. Ltd „Mazulis” will realize the complete cycle on processing the milk starting from the receiving and finishing with the ultimate products delivery to distribution networks in Latvia. The produced dairy products on Ltd “Mazulis” will be bio clean because raw materials will be used only from biological farms. Composition of dairy products will adapted to composition of mother’s milk in order to provide the children all necessary components from mother’s milk. Mix formulas and composition of dairy products will be worked out in cooperation with academics and children’s doctors, the products may be used by the children with allergy. Ltd „Mazulis” offers the following range of products: mother’s milk substitute, sour mother’s milk substitute, milk for future mothers, dairy product “Baby 1”, dairy product “Baby 2” without admixture and with cucurbit and apple-pear additive, liquid dairy products with beech - wheat and oats. The total value of production in 2011 is planned 315 tons in a month, in 2012- 435 tons in a month. The mission of Ltd “Mazulis”-to provide the consumers with high quality products using traditions, highly skilled specialists and the newest technologies. Business organization will be established in January 2010. For the project’s realization is planned to buy ground in suburb of Riga near town communications and to build a new construction from the beginning of the middle of March 2010. Capital stock will be 125000 Ls. In December 2010 will be signed act of handing-over. In order to provide the project’s building realization in 2010 will be invited the following participants: head manager, the lawyer, the assistant of head manager, financial director, marketing director, HR- director, quality head, building head. The production of dairy foods will be starting in the January 2011. This year 21 people will be employed. From the beginning of 2012 will be employed 24 people. In order that potential clients could receive the complete information about production, advertisement is necessary to business organization. TV spots will be used only till december 2010. Ltd “Mazulis” will advertise the production in „Veselība”, „Mans mazais”, „36,6”, „?????” magazines. Also advertisement will be distributed on web sites www.berni.lv, www.mansmazais.lv, www.maminuklubs.lv. Total overall on advertisement will be 23140 Ls. For valuation of advantages and disadvantages the author of Ltd “Mazulis” makes SWOT- analysis. The strengths: business organization will provide consumers with high quality dairy products, complete professionalism of labourers, using of the newest technology, employment of 21 people, high competitive ability, correlation of price and quality. Strengths give the possibilities to receive recognition from consumers, to employ more professionals, to expand the range of products, to attract more consumers. Also, business organization has some weaknesses: lack of outlets, export, and legislation of Latvian Republic and directions of European Union are not developed. It may lead to more competitors on Latvian market, volume of sales reduction on the local market, changes of demand. It is planned that in 2010 will be created the building and the business or
Project: Creation of Dairy products for Children Manufacture in Riga
Keywords: Finanses un kredīts