Ķermeņa transformācijas praksēm piešķirtās nozīmes jaunu sieviešu ikdienas dzīvē Latvijā - Blaua, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījums raksturo, kādas nozīmes tiek piešķirtas ķermeņa transformācijas praksēm jaunu sieviešu ikdienas dzīvē Latvijā. Balstoties uz teorētisko perspektīvu, kas skata ķermeni kā sabiedrības mērķu, vēlmju un uzskatu atspoguļotāju, un ķermeņa transformācijas kā veidu, lai gūtu apmierinātību ar sevi, tiek meklētas galvenās nozīmes, kas tiek piešķirtas ķermeņa transformācijai jaunu sieviešu dzīvēs. Pētījums raksturo ķermeņa transformācijas prakses un to veikšanu kā motivācijas veidošanās procesu, atbilstību idejām par skaistu sievietes ķermeni, veidu, kā saņemt atzinību un piekopt veiksmīgu komunikāciju, fizisko aktivitāšu ieviešanu ikdienas dzīvē un to piekopšanu, pašdisciplīnas izpausmi, tiekšanos uz slaidumu un dzīvesveidu raksturojošu elementu. Pētījums balstīts daļēji strukturētās intervijās ar 7 ķermeņa transformācijas prakšu veicējām un 2 līdzdalīgajos novērojumos ķermeņa transformācijas prakšu veikšanas vietās un laikos. Atslēgvārdi: sievietes ķermenis, transformācija, skaistums, disciplīna, masu mediji, starppersonu komunikācija, ideāls ķermenis.

Research focusses on meanings given to practices of body transformation in everyday life of young women in Latvia. The main meanings given to body transformation are described based on the theoretical perspective that sees the body as a reflector of aims, desires and opinions of the society and the body transformations as ways of gaining their owners’ satisfatcion with themselves, the main meanings that are given to body transformation in the lives of young women are being searched. Research features body transformation practices and their realization as a process of development of motivation, as element describing lifestyle and coincidence with ideas about a beautiful female body, way how to get recognition and use successful communication, introducing of physical activities in everyday life, expression of self-discipline, aspiration to slimness. Research is based on partially structured interviews with seven performers of body transformation practices and two participant observations in the places and times of performance of body transformation practices. Keywords: female body, transformation, beauty, discipline, mass-media, interpersonal communication, ideal body
Feminity of group workout activities
Keywords: Antropoloģija