Mājas bibliotēku veidošana un to nozīme vidusskolas vecuma jauniešiem - Kagaine, Inese (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā tika pētīts, vai Rīgas Centra humanitārās vidusskolas 10., 11. un 12. klases skolēni veido un uztur fiziskās mājas bibliotēkas. Bakalaura darba galvenais mērķis bija izpētīt, vai vidusskolēni veido un uztur mājas bibliotēkas, cik nozīmīgas tās ir un kāda satura literatūra atrodas viņu mājas bibliotēkās. Lai iegūtu bakalaura darba empīrisko bāzi, tika izmantota kvantitatīvā pētniecības metode – aptaujas. Analizējot iegūtos datus, tika secināts, ka lielākā daļa vidusskolēnu veido mājas bibliotēkas un papildina tās ar tādiem lasāmajiem materiāliem kā grāmatām, žurnāliem un komiksiem, un šie lasāmie materiāli ir gan latviešu valodā, gan oriģinālvalodā (svešvalodā). No iegūtajiem datiem tika secināta mājas bibliotēku nozīme, un lielākā daļa respondentu norādīja, ka mājas bibliotēkai ir sentimentālā nozīme. Bakalaura darba izstrādē tika izmantoti pētījumu dati un interneta resursi.

In this bachelor’s thesis the main objective for research was to research Riga Centre Humanitarian Secondary School high schoolers from 10, 11 and 12 grade to see if they are making and maintaining physical home libraries. Bachelor’s thesis main aim was to research if high school students are making and maintaining home libraries, how meaningful they are and what kind of literature is seen in these home libraries. To obtain empirical base for bachelor’s thesis a quantitative research method was used. The research analysis revealed that most high school students are making home libraries and are adding them with reading materials such as books, magazines and comics. These reading materials are available in Latvian language and other foreign languages. From obtained data it was also concluded that most respondents indicated that home libraries had sentimental meaning. For bachelor’s thesis author used research papers and internet resources.
The creation of home libraries and their importance for high schoolers
Keywords: Bibliotēkzinātne; mājas bibliotēka; privātā bibliotēka; personīgā bibliotēka; mājas bibliotēku veidošana; mājas bibliotēku nozīme