Virtualizācijas risinājumi bezservera skaitļošanai ARM arhitektūrā - Mežajevs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2020)
Bezservera skaitļošana ir mākoņskaitļošanas modelis, kura mērķis ir abstrahēt sistēmu IT operāciju aspektus, ļaujot koncentrēties uz biznesa loģikas izstrādi. Tai raksturīgas slodzes, kuru apstrādē tradicionālo virtualizācijas risinājumu efektivitāte ir ierobežota. Nolūkā to uzlabot pēdējos gados parādās jauni, pielāgoti risinājumi. Autors, pamatojoties uz bezservera īpatnībām, izvirza 4 prasības, kuras ļauj novērtēt virtualizācijas risinājumu piemērotību bezservera skaitļošanai. Balstoties uz tām, darbā tiek kvalitatīvi analizēti kopumā seši virtualizācijas risinājumu tipi. Četriem no tiem, izmantojot Raspberry Pi 4B ierīci, veikta arī kvantitatīva analīze mērījumu formā. Darba problemātika tiek skatīta caur ARM arhitektūras prizmu, kas mākoņskaitļošanā uzskatāma par jaunpienācēju ar saistošām priekšrocībām.

Serverless is a cloud computing model that aims to abstract IT operations aspects of systems, to allow focusing on the development of business logic. Traditional virtualization solutions struggle to achieve high efficiency when handling typical serverless workloads. Lately new, modified solutions have been introduced in order to improve that. Based on characteristics of serverless, the author proposes 4 requirements to help evaluate the adequacy of virtualization solutions for serverless. Paper contains a qualitative analysis of six types of virtualization solutions, based on these requirements. A quantitative analysis was performed to four of those by benchmarking them on a Raspberry Pi 4B device. The central issue is approached from the perspective of ARM, which in cloud is considered a newcomer architecture with noteworthy advantages.
Virtualization solutions for serverless with ARM architecture
Keywords: Datorzinātne; virtualizācija; bezservera skaitļošana; hipervizors; konteinerizācija; mākoņskaitļošana