Depozīta sistēmas ieviešana Baltijas valstīs - Rudņicka, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Attīstoties pasaulei, sabiedrībai, ekonomikai un ražošanai arvien vairāk tiek patērēti resursi un līdz ar to tiek ražoti arī vairāk atkritumi, palielinās piesārņojuma līmenis un ietekme uz vidi un cilvēku veselību. Nozīmīga loma šajos procesos ir pieaugošajam iepakojuma t.s. dzērienu iepakojuma daudzumam, līdz ar to nepieciešams izveidot efektīvu iepakojuma apsaimniekošanas sistēmu, lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību; Darba mērķis – izanalizēt obligātās dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, darbību un vides ieguvumus Baltijas valstīs, un noteikt iespējamos iepakojuma savākšanas rādītājus Latvijā. Darba ietvaros tika veikta Igaunijas depozīta sistēmas darbības un vides ieguvumu analīze, radītā un savāktā iepakojuma prognozēšana un iespējamo vides ieguvumu noteikšana Latvijā. Atslēgvārdi: ilgtspējīga attīstība, atkritumu apsaimniekošana, iepakojuma apsaimniekošana, dzērienu iepakojuma depozīta sistēma, vides ieguvumi

With development of the world, society, economy and production, the consumption of resources are increasing thus production of the waste as well as level of pollution increase. This has an inevitable impact on environment and human health. Increase of packaging, including beverage packaging, plays important role in this process. Therefore it is crucial to establish an effective packaging waste management system to ensure sustainable development. The scope of work is to analyze implementation, principles and benefits of mandatory deposit-refund system for beverage packaging in Baltic States and to identify possible packaging collection rates in Latvia. Conducted environmental benefit and functionality analyses for Estonian deposit-refund system, forecasting for packaging waste generation and collection, and the potential environmental benefits calculation in Latvia has been made. Key words: sustainable development, waste management, packaging waste management, deposit-refund syst
Implementation of deposit- refund system in Baltic states.
Keywords: Vadībzinātne