Novešana līdz maksātnespējai - Krūze, Līva (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās uzņēmējdarbības sfērā nereti sastopama situācija, kad juridiskā persona ir nonākusi tādās finansiālās grūtībās, kuru rezultātā tā vairs nespēj nokārtot saistības pret saviem kreditoriem. Kā risinājums šādai situācijai visbiežāk tiek izmantots maksātnespējas process. Katru gadu tiek pasludināts liels skaits juridisko personu maksātnespējas procesu, taču Krimināllikuma 213.pants bieži netiek piemērots. Darba mērķis ir izpētīt Krimināllikuma 213.panta juridiskos aspektus, tā piemērošanas problēmas un kriminālatbildību ārvalsts krimināltiesiskajos regulējumos. Lai sasniegtu izvirzīto darba mērķi, autore pēta maksātnespējas jēdziena un Krimināllikuma 213.panta vēsturisko attīstību, analizē noziedzīgā nodarījuma sastāvu, aplūko kvalifikācijas un norobežošanas problēmas, kā arī pēta, kāda kriminālatbildība par juridisko personu maksātnespējas procesa pārkāpumiem paredzēta ārvalstu krimināllikumos. Atslēgvārdi: maksātnespēja, nolaidība, nodoms, subjekts, kriminālatbildība.

Nowadays in the business there are often situations when legal entity is in financial difficulties and therefore cannot fulfil liabilities to creditors and are unable to return the owed money. Insolvency process is the most common applied in these kind of situations . Each year there are high number of legal entities insolvency processes but rarely Article Nr. 213 of Criminal Law is applied on them. The purpose of this thesis is to research the legal aspects in the Criminal Laws Article Nr. 213, the raising problems with applying Article Nr.213 and criminal liability in foreign criminal laws. To reach the goal of thesis, author is researching the history of insolvency concept and process of Article Nr. 213 of Criminal Law, analysing the structure of criminal offense. Author is also considering the qualification and delimitation problems as well as researching what criminal responsibility about violations of insolvency process is applied in criminal laws in foreign countries. Key words: insolvency, negligence, intention, subject, criminal responsibility.
Lead to insolvency
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespēja; nolaidība; nodoms; subjekts; kriminālatbildība