Latviešu Nacionāldemokrātiskās partijas darbība 1917.-1918.g. - Pētersone, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Šis darbs ir veltīts Latviešu Nacionāldemokrātiskās partijas (LNDP) darbībai 1917.-1918.gadā, kura latviešu historiogrāfijā pētīta fragmentāri, plašāku pētāmo priekšmetu kontekstā. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot galvenos LNDP darbības virzienus 1917.-1918.gadā, kā arī konstatēt partijas lomu Latvijas politiskās vēsturēs procesos attiecīgajā laika griezumā. LNDP bija viena no latviešu pilsoniskajām partijām, kura tika dibināta 1917.gadā, pēc Krievijas Februāra revolūcijas. Tā veicināja latviešu nacionāli-politiskās domas attīstību un bija viena no pirmajām partijām, kura aktualizēja Latvijas valsts autonomijas jautājumu, aģitējot partijas laikrakstos. Šī partija bija klāt esoša un iesaistījās 1917., kā arī 1918.gada aktuālajos politiskajos procesos- laikā, kad latviešu politiskās aprindas aktīvi darbojās nacionāli politisku iniciatīvu veicināšanas nolūkos.

This bachelor’s thesis is dedicated to the Activities of Latvian National-democratic Party 1917-1918, which in Latvian historiography has only been researched fragmentary and in context of broader research subjects. The aim of the thesis is to determine the main areas of political activity of LNDP 1917-1918, as well as to define the role of the party in political processes of Latvia’s history in the relevant time frame. LNDP was one of the Latvian civil society parties, which was founded in 1917 after the Russian February revolution. It promoted the development of Latvian national-democratic thought and was one of the first political parties, which fostered the question of autonomy of Latvia by agitating in its newspaper. LNDP was present and took part in the burning Latvian political matters of 1917 and 1918- during time when Latvian political circles were actively working towards the purpose of furthering their national political initiatives.
The Activities of Latvian Nationaldemocratic Party in 1917-1918
Keywords: Vēsture; Latviešu Nacionāldemokrātskā partija; Latvijas valsts izveide; latviešu politiskā darbība; LNDP