Personvārdu izvēles iespējas un to atveides tiesiskais regulējums Latvijā - Ventaskraste, Nora (Latvijas Universitāte, 2018)
Ierobežojot vecāku tiesības izvēlēties bērnam vārdu un veicot citvalodu personvārda atveidi latviešu valodā, tiek aizskartas indivīda tiesības uz privāto dzīvi. Tāpēc darba teorētiskajā daļā ietverta informācija par personvārdu izvēles, reģistrācijas un atveides tiesiskā regulējuma būtību Latvijas normatīvajos aktos un tiesu praksē. Praktiskajā daļā Latvijas tiesiskais regulējums salīdzināts ar ārvalstu, vērtējot iespējamos uzlabojumus un izmaiņas. Darbā pētītas personvārdu izvēles un maiņas iespējas, analizēta citvalodu personvārdu atveides problemātika, īpaši saistot to ar latviešu valodas aizsardzības aspektu. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt iespējamos risinājumus vecāku vārdu došanas tiesībās, vērtēt ierobežojumu nepieciešamību, analizēt citvalodu personvārdu atveides problemātiku. Bakalaura darba rezultātā autore secina, ka personvārdu tiesiskais regulējums Latvijā nav izvērsts, tāpēc būtiska loma ir tiesu praksei, kas to interpretē. Pamatā valsts veiktie ierobežojumi saistībā ar personvārdiem ir attaisnojami ar latviešu valodas aizsardzību.

Limiting the right of parents to choose a child's name and rendering person’s name means violating the individual's rights to privacy. Therefore, the theoretical part of the work includes information of the legal framework for choice, registration and rendition of personal names in legislation of Latvia and judicial doctrine. In the practical part, Latvian legal framework in regards to this issue has been compared with other state laws, evaluating possible improvements and changes. This work studies options for choosing and changing personal names, analyzing the problem of rendition of personal names, especially linking it to the aspect of Latvian language protection. The aim of this bachelor thesis is to evaluate possible solutions to parental naming rights, to assess the need for restrictions and to analyze the problem of rendition of personal names. As a result of the bachelors’s thesis, the author concludes that the legal framework for personal names in Latvia has not been expanded, and therefore, it is essential for judicial doctrine that interprets it. The national restrictions on persons’s names are justified by protection of Latvian language.
Legal Framework of Rendering Personal Names in Latvia, Right to choose them
Keywords: Juridiskā zinātne; personvārds; tiesības uz privāto dzīvi; personvārdu atveide; valsts valodas aizsardzība