Jauniešu apmierinātība ar partnerattiecībām saistībā ar pašvērtējumu - Skrūzmane, Sandra (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot saistību starp jauniešu partnerattiecību apmierinātību un pašvērtējumu. Pētījuma dalībnieki ir 78 jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. 48 sievietes un 30 vīrieši. Lai novērtētu jauniešu apmierinātību ar partnerattiecībām, tika izmantota Diādes pielāgošanās skala (DAS-Dyadic Adjustment Scale, Spanier, Fischer, & Corcoran, 1976). Latvijā aptauju adaptējusi Ķiršakmene, 2004. Tā sastāv no 32 jautājumiem, kas tālāk iedalāmi četrās apakšskalās – saskaņa, apmierinātība, vienotība, pieķeršanās, jūtu izpausmes. Savam darbam darba autore izmantojusi apmierinātību ar attiecībām skalu, kas sastāv no 10 jautājumiem. Lai novērtētu respondentu pašvērtējumu, tika izmantota Rosenberga Pašvērtējuma aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965). Latvijā šo metodi adaptējusi Anika Miltuze (1996), savukārt autores darbā pielietotā aptauja sastāv no 10 apgalvojumiem. Pēc pētījuma veikšanas, autore secinājusi, ka saistība starp apmierinātību ar partnerattiecībām un pašvērtējumu nepastāv.

The study aims to find out the connection between youth partnership satisfaction and self-esteem. Study participants are 78 young people aged 18 to 25 years, from which 48 are women and 30 are men. For clarifying satisfaction with the relationship was used the dyad adjustment scale ( DAS- Dyadic Adjustment Scale, Spanier , Fischer & Corcoran , 1976). Latvian survey has been adopted by Ķiršakmene, 2004. It consists of 32 questions and is further divided into four subscales - harmony , satisfaction , integrity , devotion emotion . In the author’s work a scale of satisfaction with the relationship has been used, which consists of 10 questions . To assess respondents' self-esteem the authors has used Rosenberga SelfAssessment Questionnaire ( Rosenberg Self- Esteem Scale, Rosenberg , 1965) . Anika Miltuze has adopted the method (1996) in Latvia. The survey consists of 10 statements. After finishing the research, the author has concluded that relationship between partnership and self-esteem have not been identified.
Youth satisfaction with the partnership in relation to self-esteem
Keywords: Psiholoģija; jaunieši; partnerattiecības; apmierinātība; pašvērtējums