Premenopauzes vecuma sieviešu priekšstats par veselīgu dzīvesveidu - Kaļiņina, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir premenopauzes vecuma sieviešu priekšstats par veselīgu dzīvesveidu. Cilvēka ķermeņa novecošanās mehānismi nav pilnībā izprotami, taču pēc 40 gadu vecuma cilvēka organismā sākas neatgriezeniski novecošanās procesi. Pārejas jeb premenopauzes laikā ķermenis sāk savādāk izmantot enerģiju. Samazinās sieviešu hormona estrogēna ražošana, kas ir iesaistīts ļoti daudzos dažādos procesos. Daudzām sievietēm šis vecuma intervāls saistīts ar nopietnu veselības problēmu parādīšanos. Sasniedzot premenopauzes periodu sievietēm īpaši svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu principu un reizi gadā apmeklēt ģinekologu. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot premenopauzes vecuma sieviešu priekšstatu par veselīgu dzīvesveidu. Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīti šādi uzdevumi: 1. Veikt literatūras apskati ar sekojošo analīzi par veselīgu dzīvesveidu; 2. Izveidot pētījuma instrumentu - anketu; 3. Atlasīt respondentus un veikt pētījumu; 4. Apkopot un analizēt iegūtos datus un veikt secinājumus. Bakalaura darba hipotēze – sievietēm, kas veic ikgadējo apskati pie ginekologa ir izveidojies priekšstats par veselīgu dzīvesveidu. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode. Pētījumā piedalījās 134 respondenti vecumā no 40 gadiem. Tālākā rezultātu analīzē tika izmantotas 104 anketas, kuras aizpildījuši respondenti no 40 līdz 55 gadu vecumā, kas atbilda pētījumā izmantotajā premenopauze sieviešu vecuma definīcijā. Ņemot vērā Latvijas premenopauzes vecuma sieviešu skaitu, kurš ir 208 682, 95 % ticimības līmini un 10 % kļūdu, tika aprieķināts, ka ir nepiciešams 96 aptaujas anketas. Pētījuma rezultāti pierāda un daļēji apstiprina izvirzīto darba hipotēzi. Kopumā sievietēm, kas veic ikgadējo apskati pie ginekologa ir izveidojies priekšstats par veselīgu dzīvesveidu, tomēr ir nepietiekama izpratne par dažiem veselīga dzivesveida sastavdāļām. Pētījumā tika noskaidrots, ka diezgan liels respondentu skaits neseko līdzi vakcinācijas kalendāra ievērošanai un lielāka daļa respondentu nespēj izvairīties no pārmērīga stresa. Atslēgvārdi: sieviešu veselība, menopauzes, premenopauzes, veselīgais dzīvesveids

Theme of the Bachelor paper is Premenopausal women 's perception of a healthy lifestyle. The mechanisms of aging of the human body are not fully understood, but after 40 years, irreversible aging processes begin in the human body. . During the transition or premenopause, the body begins to use energy in a different way. The production of the female hormone estrogen, which is involved in many different processes, is reduced. For many women, this age range is associated with serious health problems. . When women reach the premenopausal period, it is especially important for women to follow the principle of a healthy lifestyle and visit a gynecologist once a year. Aim of the Bachelor paper is to determine concepts of the premenopausal women about a healthy lifestyle. To achieve the goal, the following tasks were set: 1. Conduct a literature review followed by an analysis of a healthy lifestyle; 2. Create a research tool - a questionnaire; 3. Select respondents and conduct research; 4. Summarize and analyze the data obtained and draw conclusions. Hypothesis of the Bachelor paper is women undergoing an annual examination by a gynecologist have an idea of a healthy lifestyle. The study used a quantitative research method. The study involved 134 respondents over the age of 40 years. In further analysis of the results, 104 questionnaires filled out by respondents aged 40 to 55 years were used, which corresponded to the definition of the age of premenopause in women used in the study. The results of the study prove and partially confirm the proposed working hypothesis. In general, women who undergo an annual gynecological examination have an idea about a healthy lifestyle, but there is a lack of understanding of some components of a healthy lifestyle. The study showed that a relatively large number of respondents do not adhere to the vaccination schedule and that the majority of respondents cannot avoid excessive stress. Key words: women's health, menopause, premenopause, healthy lifestyle.
Premenopausal women 's perception of a healthy lifestyle
Keywords: Medicīna; sieviešu veselība; menopauzes; premenopauzes; veselīgais dzīvesveids