Leksiskā ietekme uz itāļu valodas mācīšanos augstskolā - Tunika, Anna (Latvijas Universitāte, 2011)
Iepriekš apgūto valodu lingvistiskās iezīmes mēdz tikt piedēvētas jaunām svešvalodām šādi ietekmējot to apgūšanu un lietošanu. Darba mērķis ir noskaidrot visvairāk pieļauto leksiskās ietekmes radīto kļūdu veidu, to avotu un biežumu. Darbā tiek pētītas studentu dzimtās valodas un universitātes bakalaura studiju programmā iekļautās angļu valodas kā pirmās svešvalodas leksiskās ietekmes radītās kļūdas studiju programmas otrās svešvalodas, proti, itāļu valodas lietojumā. Studentu sacerējumos pieļauto leksiskās ietekmes radīto kļūdu analīze rāda, ka visbiežāk pieļautā šāda veida kļūda ir jaunvārdu darināšana. Par avotvalodu lielākajai daļai pieļauto kļūdu ir bijusi programmas pirmā svešvaloda. Studentu pieļauto šāda veida kļūdu daudzumu ietekmē mērķvalodas zināšanu līmenis, tādejādi leksiskā ietekme mazinās studentam sasniedzot augstāku zināšanu līmeni. Atslēgvārdi: pirmā un otrā svešvaloda, dzimtā valoda, leksiskā ietekme, kļūdu analīze, kontrastīvā analīze, jaunvārdu darināšana.

The linguistic features of previously studied languages tend to be transferred to a target language influencing its learning and production. The purpose of the present study is to determine the most common lexical transfer error type, their source and frequency. It explores lexical transfer errors from students’ mother tongue and English as the first language included in the bachelor study programme of the university in the production of the second foreign language in the programme, namely, the Italian language. The error analysis of student compositions shows that the most common lexical transfer error is coinage. For the majority of lexical transfer errors the source language is the first study language. The level of student proficiency in the target language is interdependent with the frequency of lexical transfer error occurrence lexical transfer being less common among more advanced students. Key words: first and second foreign language, mother tongue, lexical transfer, error analysis, contrastive analysis, coinage.
Lexical Transfer in Styding Italian at Tertiary Level
Keywords: Valodniecība