AUSTERU SĀNAUSES PLEUROTUS OSTREATUS KOLONIZĀCIJAS ĀTRUMA OPTIMIZĀCIJA UZ DRABIŅĀM - Leska, Līga Lilija (Latvijas Universitāte, 2025)
Drabiņas ir rūpniecības blakusprodukts, kurš tiek pielietots sēņu audzēšanai savu īpašību dēļ. Austeru sānause Pleurotus ostreatus ir pazīstama kā baltās trupes sēne, kuru plaši kultivē uz dažādiem lignocelulozes substrātiem. P. ostreatus spēj nodrošināt patērētāju ar nepieciešamajām uzturvielām. Bakalaurā darbā tika apskatītas virsmaktīvās vielas kā saponīns, nātrija dodecilsulfāts un Tween 85, un piedevas kā kafijas biezumi, siens un ģipsis. Micēlija augšana tika fiksēta ar skeneri un iegūtās bildes tika apstrādātas ar Fiji, iegūstot micēlija laukumu un augšanas ātrumu. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot virsmaktīvo un piedevu ietekmi uz Pleurotus ostreatus micēlija augšanu drabiņu barotnēs. Saponīna pievienošana koncentrācijā 1.0 un ģipša pievienošana koncentrācijā 0,4 uzrādīja augstāku micēlija augšanas ātrumu nekā neapstrādātu drabiņu barotnē.

Brewer’s spent grain is an industrial by-product used in mushroom cultivation due to it’s properties. White rot fungus Oyster mushroom Pleurotus ostreatus is widely cultivated on various lignocellulosic substrates and is able to provide the consumer with the necessary nutrients. The bachelor's thesis examined surfactants such as saponin, sodium dodecyl sulphate and Tween 85, and additives such as coffee grounds, straw and gypsum. Mycelial growth was recorded with a scanner and the resulting images were processed with Fiji, obtaining mycelial area and growth rate. The aim of this study is to determine the effect of surfactants and additives on the growth of P. ostreatus mycelium in brewer’s spent grain substrates. The addition of saponin at a concentration of 1.0 and the addition of gypsum at a concentration of 0.4 showed a higher mycelial growth rate than in untreated brewer’s spent grain.
Optimization of the oyster musroom's (Pleurotus ostreatus) colonization rate on brewer’s spent grain
Keywords: Bioloģija; drabiņas; Pleurotus; ostreatus; virsmatīvās; vielas