Uzkrāt vai tērēt: mājsaimniecību uzvedības pārmaiņas krīzes laikā un pēc tās - Birzniece, Māra (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī tēma ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs ir aktuāla, jo tā parāda valsts pamatu – ģimeņu attīstību un labklājību – kas mūsdienās ir noteicošais, lai valsts spētu pilntiesīgi un efektīvi darboties un pastāvēt. Bakalaura darbā analizēti mājsaimniecību patēriņa izdevumi, rīcībā esošie ienākumi, uzkrājumi. Ekonomiskās izaugsmes gados Latvijā bija vērojams augsts mazumtirdzniecības aprozījums, kas nozīmēja, ka mājsaimniecības daudz izdeva, līdz ar to – mazāk uzkrāja. Sākoties ekonomiskajai lejupslīdei, krasi mainījās gan ienākumu, gan izdevumu līmenis, tādēļ autore darbā cenšas noskaidrot, vai, nostabilizējoties ekonomiskajai situācijai valstī, mājsaimniecības veic uzkrājumus, tādējādi nodrošinot sev drošāku un stabilāku rītdienu. Pētījuma mērķis ir izpētīt Latvijas mājsaimniecību rīcībā esošo resursu, konkrēti, naudas līdzekļu izmantošanas tendences pirms un pēc krīzes periodos. Lai sasniegtu mērķi, autore veic zinātniskās un mācību literatūras izpēti par mājsaimniecībām un to sastāvu, apkopo un analizē statistisko informāciju par mājsaimniecību rīcībā esošajiem ienākumiem un tēriņiem, veic ekonometrisko analīzi, kā arī sniedz secinājumus un priekšlikumus par mājsaimniecību ienākumu un izdevumu raksturu. Bakalaura darba rezultāti parāda, ka mājsaimniecības 2010.gadā nav uzkrājušas vairāk, salīdzinot ar 2008.gadu, šādu situāciju parāda gan veiktās regresijas modeļu analīzes, gan statistisko datu apkopojums. Pētījumu rezultātā bakalaura darba mērķis ir sasniegts. Darbs strukturēts 4 nodaļās: mājsaimniecību vispārīgs raksturojums, mājsaimniecību sastāvs, mājsaimniecību budžets un regresijas modeļu analīze un rezultāti.

This subject is actual not only in Latvia but also in other Countries of the World as it shows the very fundament of the Country – the development and prosperity of families – which is the key point in order for the Country to operate effectively and even exist. In my bachelor’s work I have analysed consumption expenditures, disposable income and savings. During the years of economic growth in Latvia a high level of retail turnover was witnessed, which means that, households had spent a lot therefore the savings, were lesser. As the economic downturn started, the level of household income and expenses experienced sudden changes, therefore the Author is trying to find out, whether the households will make savings when the economic situation stabilise, thereby ensuring themselves a safer and better future. The aim of this research is to explore the tendencies of disposable income, specifically, money before and after the crisis. In order to achieve this goal Author makes research of scientific and study literature about households and their structure, collects and analyses statistical information about disposable income and expenditure accomplishes econometrical analyse as well as gives her conclusions and about the characteristics of households income and expenses. The results of bachelors work shows that households during the year of 2010 haven’t been saved more in comparing with 2008 year. This situation is being shown by the regression model as well as the summary of statistical data. As the result of this research the aim of bachelors work has been accomplished The work has been structured in 4 parts: the general characteristics of households, the structure of households, household budget and analyse of regression models and results.
Accumulate or spend: household behavior change affter a crisis
Keywords: Ekonomika