Klasiskā anarhisma teorija kā sistēma: P.Ž. Prudons un M.Bakuņins - Zariņš, Valters (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī darba mērķis ir apskatīt divu klasiskā anarhisma pārstāvju, Pjēra Žozefa Prudona un Mihaila Bakuņina, teorijas, pievēršoties tam vai ir iespējams tās skatīt kā sistēmu gan attiecībā vienai pret otru, gan arī katru atsevišķi. Darbs tiks veikts apskatot katra uzskatus, ieskicējot to biogrāfijas un vēsturisko kontekstu, kas nepieciešams pilnīgākai izpratnei par to uzskatu evolūciju, un analizējot to uzskatus attiecīgo domātāju tekstos. Darba pirmajā nodaļā tiek skatīts Pjērs Žozefs Prudons un viņa teorija, otrajā attiecīgi Mihails Bakuņins, un trešajā nodaļā tiek veikts abu uzskatu salīdzinājums un sistēmas aspekta izvērtēšana gan attiecība vienam pret otru, gan skatot katru domātāju atsevišķi. Atslēgas vārdi – anarhisms, Mihails Bakuņins, Pjērs Žozefa Prudons, brīvība, revolūcija

The aim of this paper is to review the theories of two proponents of classical anarchism – Pierre-Joseph Proudhon and Michael Bakunin – focusing on whether it is possible to view these theories as a system in relating one to another, as well as viewing these theories seperately. The work will be conducted by examining the thoughts and biographies of each of the theorists, as well as the historical context which is needed for a thorough understanding about the evolution of their beliefs. In the first chapter there will be examined Pierre-Joseph Proudhon and his theory, the second chapter will be dedicated to Michael Bakunin, and in the thrid chapter there will be the evaluation of the level of system of each thinker in relation to one another, as well as viewing their theories seperately. Key words: anarchism, Michael Bakunin, Pierre-Joseph Proudhon, liberty, revolution
The theory of classical anarchism as a system: P.J. Proudhon and M. Bakunin
Keywords: Filozofija