Metodes jutības uzlabošanas iespējas ar ICP-MS - Poišs, Oto (Latvijas Universitāte, 2024)
Metodes jutības uzlabošanas iespējas ar ICP-MS. Poišs O., zinātniskā darbā vadītājs profesors Dr.chem. Vīksna A. un darba konsultants Mag.chem. Bērtiņš M. Maģistra darbs, 50 lappuses, 30 attēli, 39 tabulas, 55 literatūras avoti, 30 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā ir veikta induktīvi saistītas plazmas-masas spektrometrijas iekārtas (ICP-MS) parametru optimizēšana un paraugu sagatavošanas izpēte, lai uzlabotu jutību elementiem, ieskaitot retzemju elementus REE. Pēc elementu analīzes ar ICP-MS tika noteikta instrumentāla detektēšanas (LoD) un kvantificēšanas (LoQ) robeža ar standartnovirzes un regresijas analīzes aprēķinu metodēm. Tika noteikta ar ICP-MS un kalibrēšanas metodi K10 montmorilonīta māla REE un citu elementu absorbētā masas daļa no standartšķīduma.

Possibilities of improving method sensitivity with ICP-MS. Poišs O., scientific research supervisor professor Dr.chem. Vīksna A. and research consultant Mag.chem. Bērtiņš M. Master’s work, 50 pages, 30 figures, 39 tables, 55 literature sources, 30 appendices. In Latvian. In the Master's thesis, optimization of inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) parameters and sample preparation research have been carried out to improve sensitivity for elements, including rare earth elements REE. After elemental analysis of the blanks by ICP-MS using different RF power, the instrumental limit of detection (LoD) and limit of quantification (LoQ) were determined by standard deviation and regression analysis calculation methods. The mass fraction of REE and other elements absorbed by K10 montmorillonite clay from standard solution was determined by ICP-MS and the calibration method.
Possibilities of improving method sensitivity with ICP-MS
Keywords: Ķīmija; ICP-MS; DETEKTĒŠANAS ROBEŽA; KVANTIFICEŠANAS ROBEŽA; RETZEMJU METĀLI