Metālisko elementu novērtēšana dzīvojamo iekštelpu gaisā un putekļos - Druviņa, Monta (Latvijas Universitāte, 2025)
Metālisko elementu novērtēšana dzīvojamo iekštelpu gaisā un putekļos. Druviņa M., darba vadītāja Doc. Dr. Chem. Arāja A. 53 lappuses, 15 attēli, 11 tabulas, 72 literatūras avots. Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par metālisko elementu koncentrāciju noteikšanu iekštelpu putekļos un gaisā suspendētajām cietajām daļiņām gan pilsētas, gan lauku teritorijā. Literatūras apskatā apkopota informācija par putekļiem, gaisā suspendētajām cietajām daļiņām, metāliskajiem elementiem putekļos un cietajās daļiņās, to ietekmi uz veselību, paraugu mineralizāciju mikroviļņu enerģijas sistēmā un induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju (ICP-MS). Praktiskajā daļā noteiktas metālisko elementu koncentrācijas iekštelpu putekļos un gaisā suspendētajās cietajās daļiņās. Atslēgas vārdi: PUTEKĻI, CIETĀS DAĻIŅAS, METĀLISKIE ELEMENTI, ICP-MS, MINERALIZĒŠANA MIKROVIĻŅU ENEŖGIJAS SISTĒMĀ

Assessment of metallic elements in residential indoor air and dust. Druviņa M., supervisor Doc. Dr. Chem. Arāja A. 53 pages, 15 figures, 11 tables, 72 literature source. In Latvian language. The work summarizes information on the determination of the concentration of metallic elements in indoor dust and particulate matter in both urban and rural areas. The literature review summarizes information on dust, particulate matter, metallic elements in dust and particulate matter, their health effects, mineralization in a microwave energy system and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). In the practical part, the concentration of metallic element in indoor dust and particulate matter was determined. Keywords: DUST, PARTICULATE MATTER, METALLIC ELEMENTS, ICP-MS, MINERALIZATION IN MICROWAVE ENERGY SYSTEM
Assessment of metallic elements in residential indoor air and dust
Keywords: Ķīmija; PUTEKĻI; CIETĀS DAĻIŅAS; METĀLISKIE ELEMENTI; ICP-MS; MINERALIZĒŠANA MIKROVIĻŅU ENEŖGIJAS SISTĒMĀ