Vizuālā uzmanība un reakcijas laiks pieaugošas intensitātes slodzes testa laikā saistībā ar sportistu gūtām traumām sezonā - Bernadskis, Filips (Latvijas Universitāte, 2022)
Nogurums ir viens no faktoriem, kas pazemina sportista koncentrēšanās spējas, uzmanības līmeni un palielina traumas gūšanas risku. Maģistra darbā tika vērtēta pieaugošas fiziskas slodzes ietekme uz tādiem sportistu kognitīvo spēju parametriem kā reakcijas laiks, vizuālās uzmanības testu izpildes laiks, sporta scēnas acu skatiena fiksācijas. Reakcijas laiks slodzes laikā tika pretnostatīts traumu gūšanai slodzes laikā. Iegūtie rezultāti rāda, ka reakcijas laiks pieaugošas slodzes testa laikā savstarpēji palielinās pirms slodzes, aerobā un anaerobā sliekšņa starpposmā, kā arī atjaunošanās laikā. Tika novērotas atšķirības starp krāsaina vizuālās uzmanības stimula meklēšanu, kā arī meklēšanas stratēģijām sportistu vidū slodzes un bez slodzes gadījumā. Atšķirība tika konstatēta arī acu kustību fiksācijās, kur bez slodzes laikā sportisti skatienu vērsa uz vairākiem objektiem, nekā tas bija slodzes laikā. Atslēgas vārdi: vizuālā uzmanība, vizuālā grupēšana, acu kustību fiksācija, pieaugoša intensitātes slodze, sportistu gūtās traumas.

Fatigue is one of the factors that lowers an athlete's ability to concentrate, their level of attention and increases the risk of injury. This Master’s thesis evaluated the impact of increasing physical activity on athlete’s cognitive parameters such as reaction time, visual attention testing time, eye movement fixation in a sports setting. The response time during exercise was contrasted with injuries during exercise. The results show that the reaction time during growing intensity exercise mutually increases before the exercise, between the aerobic and anaerobic thresholds, as well as during recovery. Differences were observed between the search for a colorful visual attention stimulus and the search strategies amongst athletes during physical load and without. A difference was also found in the number of objects during eye fixations. During physical load number of objects of eye fixations decreased. Keywords: visual attention, visual grouping, fixation of eye movements, increasing intensity exercise, injuries sustained by athletes.
Visual attention and reaction time under incremental exercise test in relation to athletes' injuries during the sport season
Keywords: Sporta zinātne; vizuālā uzmanība; vizuālā grupēšana; acu kustību fiksācija; pieaugoša intensitātes slodze; sportistu gūtās traumas