Audu kontrastēšanās izvērtējums, pielietojot automātisko bolus injektoru datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar apendicītu - Pogodkina, Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – audu kontrastēšanās izvērtējums, pielietojot automātisko “bolus” injektoru datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar apendicītu. Darba teorētiskā daļā tiek apkopota literatūra par resnās zarnas piedēkļa anatomiju, apendicīta klīniku un diagnostiku. Analizēta literatūra par jodu saturošas kontrastvielas pielietojumu datortomogrāfijā, ievadīšanas veidiem, pacienta sagatavošanu izmeklējumam, protokolu izvēli un audu kontrastēšanas īpatnības. Pētījuma mērķis ir izvērtēt audu kontrastēšanos, pielietojot automātisko “bolus” injektoru datortomogrāfijas izmeklējumos pacientiem ar apendicītu. Veicot pētījumu, izmantota kvalitatīva pētniecības metode. Pētniecības instruments – protokols. Pētniecības uzdevumi: 1. Apkopot literatūru par kontrastvielas pielietojumu datortomogrāfijā apendicīta gadījumā; 2. Izstrādāt pētījuma protokolu ar kritērijiem; 3. Izvērtēt audu kontrastēšanos datortomogrāfijas izmeklējumos, kuros pielietots automātiskais “bolus” injektors pacientiem ar apendicītu; 4. Apkopot pētījuma rezultātus; 5. Izstrādāt secinājumus un ieteikumus. Izvirzīta pētījuma hipotēze: audu kontrastēšana ir pietiekoša, lai izvērtētu aklās zarnas piedēkļa iekaisumu izmantojot standarta kavējuma laiku. Apkopotie rezultāti pierāda, ka izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Darbs sastāv no ievada, 2 daļām, 4 nodaļām, 8 apakšnodaļām, secinājumiem, ieteikumiem un 3 pielikumiem. Darbā ietverts 12 attēliem, 2 tabulām un izmantoti 34 literatūras avoti.

The topic of the Bachelor thesis - tissue contrast enhancement analysis using automated “bolus” injection device computed tomography examinations of patients with appendicitis. The theoretical part contains literature on appendix vermiformis anatomy, appendicitis clinics and diagnostics. The analyzed literature on the use of iodinated contrast media in computed tomography, administration routes, the patient's exam preparation, protocol selection and tissue contrast characteristics. The aim of the study is to evaluate the tissue opacification using automatic “bolus” injector CT examinations of patients with appendicitis. During the study, a qualitative research method was used. Research tool - the protocol. Objectives of the study: 1. Summarize the literature on the use of contrast media in computed tomography appendicitis case; 2. Develop a research protocol with criteria; 3. To assess the contrast enhancement of computer tomography, examinations with applied automated "bolus" injector patients with appendicitis; 4. Summarize the results of the study; 5. Development of conclusions and recommendations. Put forward a research hypothesis: tissue contrasting is sufficient to assess the cecum of the inflammation suffix using a standard delay time. The collected results show that the hypothesis was confirmed. The paper consists of an introduction, 2 parts, 4 chapters, 8 sub-sections, conclusions, suggestions and 3 appendices. Work contains 12 pictures, 2 tables and 34 literature sources.
Tissue contrast enhancement analysis using automated "bolus" injection device computed tomography examinations of patients with appendicitis
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; kontrastviela; apendicīts; bolus injektors