Personīgo mērķu, uztvertā atbalsta un subjektīvās labklājības saistība - Zīle, Oļģerts (Latvijas Universitāte, 2023)
Personīgie mērķi, uztvertais atbalsts un subjektīvā labklājība dod pienesumu dzīves kvalitātei un ir būtiski komponenti dzīves jēgas veidošanā. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot saistību starp personīgajiem mērķiem, subjektīvo labklājību un uztverto atbalstu no tuviem cilvēkiem. Tika sagaidīts, ka cilvēki, kuri ir uz mērķiem orientēti, ir ar augstāku subjektīvo labklājību nekā tie, kuri mērķus vērtē zemāk, kā arī cilvēki, kuriem ir lielāks uztvertais atbalsts no apkārtējiem- būs apmierinātāki ar dzīvi un ticamāk izvirzīs mērķus, kā tie, kuriem šis atbalsts ir zemāks. Kopā 69 cilvēki no dažādām profesijām piedalījās aptaujā par personīgo mērķu saistību ar labklājību. Tika izmantota Apmierinātības ar dzīvi skala (Satisfaction With Life Scale (SWLS); Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) un Personīgo mērķu aptauja (Koļesovs, 2015). Pētījumā iegūtie rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas korelācijas starp visām trīs mērītajām skalām- attālinātie mērķi, uztvertais atbalsts, apmierinātība pret dzīvi. Iegūtie rezultāti uzrāda, ka cilvēki kuriem ir augstāks atbalsts, vairāk izvirzīs mērķus, un, cilvēki, kuri ir apmierinātāki ar dzīvi, - arī izrādīs vairāk tiekšanos uz saviem mērķiem. Uztvertais atbalsts arī pozitīvi korelē ar augstāku subjektīvo labklājību.

Personal goals, perceived support and subjective well-being make contributions to quality of life and play an important part in finding their meaning in life. The aim of this study is to find out about the connection between personal goals, subjective well- being and received support from close people. It is expected that the people who are goal oriented will show greater subjective well- being than those who value their goals less, also people who receive more support from people around them will be more satisfied with life and, therefore, will put their goals forward more than the people whose received support would be lower. A total of 69 people from different educations, professions and ages contributed to this study by filling out a survey about personal goals and well- being. This study used the Satisfaction With Life Scale (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) and Personal goal survey (Koļesovs, 2015). The results of this study show significant correlations between all three of the measured scales- long term goals, received support and life satisfaction. The results show that people who receive more support are more likely to go after their goals than those who receive support less and people who are more satisfied with life also will be more goal oriented. Received support also correlated with subjective well being
Connection Between Personal Goals, Perceived Support and Subjective Well Being
Keywords: Psiholoģija; uztvertais atbalsts; subjektīva labklājība; personīgie mērķi; perceived support; subjective well- being