Caurspīdīgas finanšu transakciju implementēšanai pieejamās tehnoloģijas - Rogačs, Jaroslavs (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs sniedz sadalītās virsgrāmatas tehnoloģiju risinājumu Corda, Ethereum un Hyperledger Fabric salīdzinošu analīzi, izvēloties optimālāko risinājumu un veicot tā integrācijas dizaina izstrādi. Maģistra darba uzdevums ir izpētīt un salīdzināt caurspīdīgas finanšu transakciju implementēšanai pieejamās tehnoloģijas, kuras palīdzētu risināt transakciju caurspīdīguma, apstrādes ātrdarbības un izmaksu problēmas. Maģistra darba mērķis ir atrast optimālāko risinājumu B2B nozarei, izpētot piedāvātos un nākotnē plānojamos tehnoloģiju kopumus gan B2B, gan B2C darījumiem, un piedāvāt jaunu produktu finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem. Veicot izvēlēto tehnoloģiju salīdzinošo analīzi, tika secināts, ka optimālākais B2B risinājums ir Corda, kas ir platforma, kuras jaunākās versijas mērķis ir aizstāt programmatūras, kas tiek izmantotas finanšu transakcijām, ļaujot organizācijām digitalizēt dažādus biznesa procesus. Pamatojoties uz šo secinājumu, tika veikta Corda integrācijas dizaina izstrāde.

The Master's thesis provides a comparative analysis of Corda, Ethereum, and Hyperledger Fabric, a distributed ledger technology solution, selecting the most optimal solution and developing its integration design. The task of the Master's thesis is to study and compare technologies available for transparent financial transactions, which would help to solve the transparency, speed of processing and costs issues of transactions. The goal of the Master's thesis is to find the optimal solution for the B2B industry by exploring the proposed and future technologies for both B2B and B2C transactions and offering a new product to financial technology companies. By comparing selected technologies, it was concluded that the best B2B solution is Corda, a platform whose latest version aims to replace software used for financial transactions, allowing organizations to digitize various business processes. Based on this conclusion, the development of Corda integration design was carried out.
Technology Availability for Transparent Financial Transactions
Keywords: Datorzinātne; maksājumu sistēmas; finanšu transakcijas caurspīdīgums; blokķēde; decentralizētas lietojumprogrammas; sadalītās virsgrāmatas tehnoloģija