Latvijas ārējās tirdzniecības analīze un tās pilnveidošanas iespējas Eiropas Savienības apstākļos - Kutukova, Nelli (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba nosaukums ir „Latvijas ārējās tirdzniecības analīze un tās pilnveidošana ES apstākļos”. Ārējā tirdzniecība aizņem īpašu vietu valsts nacionālajā labklājībā un ietekmē valsts ekonomikas izaugsmi. Valstīm jāatbalsta eksporta attīstību, it īpaši tad kad eksporta īpatsvars ar katru gadu aizņem arvien lielāku daļu no Latvijas IKP, kā arī sakarā ar izveidojušos problēmu - ārējās tirdzniecības negatīvo bilanci. Maģistra darba mērķis ir pamatoties uz teorētisko un praktisko materiālu, izpētīt Latvijas ārējas tirdzniecības dinamiku un struktūru pa gadiem, laika periodā no 2005. gada līdz 2010. gadam, atklājot pozitīvos momentus un trūkumus, kā arī veikt Latvijas arējas tirdzniecības pilnveidošanas iespēju analīzi un sniegt priekšlikumus. Pēc autores veiktā pētījuma, Latvijas ārējā tirdzniecībā pastāv problēmas: zema produkta un noietas tirgu diversifikācija, pārsvarā eksportē produktus ar zemu pievienoto vērtību, eksporta kompāniju nepietekošs finansējums un zema konkurētspēja pasaules tirgū. Maģistra darbs sastāv no 3 daļām, 9 nodaļām un 3 apakšnodaļām. Darbā ietilpst 31 tabulas un 18 attēli. Atslēgvārdi: eksports, imports, tirdzniecības bilance, konkurētspēja, produkti ar augstu pievienoto vērtību.

The title of Master’s thesis is „Latvian foreign trade analysis and development of the EU context”. Foreign trade takes a special place in Latvian national well-being and affects growth of national economics. State should support export development, especially in time, when export share every year takes up an increasing part of the Latvian GDP, as well as problem which has been formed - negative foreign trade balance. The aim of Master’s thesis is based on theoretical and practical material, to explore the dynamics and structure of Latvian foreign trade over the year period 2005 till 2010, revealing the positive moments and disadvantages, as well as make analysis for Latvian foreign trade opportunities for improvement and make suggestions. Based on The author's research there are problems in Latvian foreign trade - Low product and market outlets diversification, mainly export products with low added value, inadequate funding of exporting companies and low competitiveness in the global market. Master’s thesis consists of 3 parts, 9 chapters and 3 subchapters. Thesis contains 31 tables and 18 pictures. Keywords: exports, imports, trade balance, competitiveness, products with high added value.
Latvian foreign trade analysis and development of the EU context
Keywords: Ekonomika