Asteroīdu regolīta porainuma aprēķinu precizitāte, salīdzinot attālinātās izpētes metodes un paraugu atgriešanas misijas - Šļumba, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2021)
Šļumba, K. Asteroīdu regolīta porainuma aprēķinu precizitāte, salīdzinot attālinātās izpētes metodes un paraugu atgriešanas misijas. Bakalaura darbs/ K. Šļumba, A. Grapa.- Rīga: LU, FMOF, bakalaura akadēmiskā studiju programma “Fizika”, 2021. 53 lpp. Bakalaura darbs rakstīts latviešu valodā, to veido ievads, nodaļa par asteroīdu īpašībām, nodaļa par asteroīdu regolīta porainumu, rezultāti, diskusija un secinājumi. Darba apjoms ir 53 lpp., tajā iekļauti 3 attēli, 5 tabulas, 5 grafiki. Izmantotās literatūras sarakstā ietverti 48 avoti angļu un 1 latviešu valodā. Asteroīdu regolīta datubāzes aizpildīšanai ir nepieciešams aprēķināt nezināmās asteroīdu īpašības. Darba uzdevums ir noskaidrot, vai asteroīdu regolīta porainumu var aprēķināt precīzi ar attālinātās izpētes metodēm, salīdzinot ar paraugu atgriešanas misijām. Līdz šim ir notikušas 3 asteroīdu paraugu atgriešanas misijas Hayabusa, Hayabusa-2 un OSIRIS-REx uz asteroīdiem Itokawa, Ryugu un Bennu attiecīgi. Izmantojot Kiuchi un Nakamura (2014) un Magri u.c. (2001) metodes, ir aprēķināts apciemoto asteroīdu regolīta porainums. Rezultāti ir salīdzināti ar publicētajiem in-situ novērojumiem. Magri u.c. (2001) metode, kas balstās uz radaru polarimetrijas novērojumiem, dod tādu asteroīdu regolīta porainumu, kas kļūdas robežās sakrīt ar in-situ novērojumiem. Kiuchi un Nakamura (2014) metode ir jāuzlabo, pirms to var izmantot.

Šļumba, K. Asteroid regolith porosity approximation precision, comparing remote sensing methods and sample return missions. Bachelor thesis/ K. Šļumba, A. Grapa.- Rīga: LU, FMOF, bachelor academic study program “Physics”, 2021. 53 p. Bachelor thesis is written in Latvian language, it includes Introduction, part about asteroid properties, part about asteroid regolith porosity, results, discussion and conclusions. Thesis consists of 53 pages, with 3 figures, 5 tables and 5 graphs. Bibliography consists of 48 sources in English and 1 in Latvian language. Unknown asteroid properties must be approximated to complete the asteroid regolith database. Main task in this bachelor thesis is to find out whether asteroid regolith porosity can be approximated precisely with remote sensing methods, comparing to sample return missions. So far 3 sample return missions Hayabusa, Hayabusa-2 and OSIRIS-REx have visited asteroids Itokawa, Ryugu and Bennu accordingly. Using Kiuchi and Nakamura (2014) and Magri et.al. (2001) methods, regolith porosity is calculated for visited asteroids. Results are compared to published in-situ measurements. Magri et. al. (2001) method, which is based on radar polarimetry observations, gives asteroid regolith porosity approximation, that is consistent with in-situ measurements in the range of errors. Kiuchi and Nakamura (2014) method should be improved before it could be used.
Asteroid regolith porosity approximation precision, comparing remote sensing methods and sample return missions
Keywords: Fizika; Asteroīdi; Asteroīdu regolīts; Asteroīdu regolīta porainums; Astronomija; Planetoloģija