Datu noliktavas lietotāja modelis - Ivanāne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2014)
Datu noliktavas lietotāja modelis nepieciešams, lai izstrādātājam rastos priekšstats par lietotāju. Par to kas viņš ir, kas viņam nepieciešams un kā viņš lietos datu noliktavu. Šobrīd par primāro tiek uzskatīts datu korektums, bet pamazām pieaug arī lietotāja nozīmīgums. Tas ir pareizais virziens, jo lai arī cik laba būtu sistēma, tā nevar pastāvēt bez lietotāja. Šī darba ietvaros tika veikta zinātniskās literatūras izpēte par datu noliktavas personalizācijas, lietotāja tiesību, drošības aspektu un lietošanas paradumu modelēšanu. Tika sniegts neliels teorētiskais ieskats šajās tēmās. Pamatojoties uz iegūto informāciju tika izveidots datu noliktavas lietotāja modelis. Pēc tam balstoties uz scenārijiem tika pētītas MicroStrategy rīka un lietotāja modeļa iespējas. Rezultātā tika sniegts rīka un modeļa iespēju salīdzinājums.

Data warehouse user model is needed to developer for having an idea about the user. About who the user is, what he needs and how he will use the data warehouse. At the moment data correctness is considered as priority, but importance of the user is gradually increasing. This is the correct direction, because no matter how good the system is, it cannot exist without the user. The scientific literature about data warehouse personalization, user rights, security arrangements and behavioral modeling usage was researched in this work and a small theoretical insight into these topics was given. Based on the information of the user a data warehouse model was created. Afterwards based on scenarios the MicroStrategy tool and the user model possibilities were researched. As a result, a comparison of the model and the tool was provided.
Data warehouse user model
Keywords: Datorzinātne