Sāpju hronifikācijas novērtēšana pacientiem pēc mugurkaula operācijām - Hiļkevičs, Jevgenijs (Latvijas Universitāte, 2019)
Lielāka daļa cilvēku, kuriem rodas sāpes muguras lejasdaļā kādas mugurkaula patoloģijas rezultāta, pēc sekmīgas ārstēšanas atgriezīsies sociālajā un darba dzīvē. Tomēr neliels procents pacientu turpina ciest sāpes, kuras pakāpeniski hronificējas. Hroniskas sāpes var saglabāties gadiem ilgi, sekmē kognitīvo patoloģiju attīstību, kā arī pazemina dzīves kvalitāti. Mērķis: Identificēt sāpju prediktorus pacientiem ar muguras sāpēm un novērst sāpju hronifikāciju. Materiāli un metodes: Prospektīvs novērošanas pētījums. Pacientu grupu sadalījums, vidējais VAS vērtējums (visi pacienti saņēma opioīdus): 1. Visi pacienti. 2. Pēc dzimuma. 3. Smēķēšanas ieradumi. 4. Nodarbinātība. 5.Vecums. 6. Psihoaktīvo vielu lietošana. Rezultāti: Pacientu skaits(N=59). 1. Ar/Bez medikamentiem(6,67/4,64),1/7/30 dienā (3,93/2,80/1,91). 2. Ar/Bez medikamentiem(Sievietes(4,56/6,90)/Virieši(4,79/6,17). 3.Smeķe/Nesmēķē:1 dienā (2.38/4.36) (P=0.028), 30 dienā (1.12/2.26),(P=0.021). 4. Strādājošie/Pensija (Bezdarbnieks): 1 dienā(2,65/4,94) (P=0.001),7 dienā (1.77/3.61),(P=0.001),30 dienā (1.04 ;2.58), (P=0.005). 5. Ar/Bez medikamentiem,1/7/30 dienā(18-39g,40-59g,60-89g): Ar/Bez(18-39g-4,56;40-59g-3,73;60-89g-5,00;)/ (18-39g-5,13;40-59g-6,00;60-89g-7,63)(P=0,014);1/7/30 dienā: (18-39g-2,44;40-59g-2,91;60-89g-5,03)(P=0,001)/(18-39g-1,63;40-59g-1,91;60-89g-3,69)(P=0,002)/(18-39g-1,00;40-59g-1,10;60-89g-2,63)(P=0,015); 6.Lieto/Nelieto:(5,81/4,19)(P=0,47); Secinājumi: Smēķējošiem pacientiem sāpju intensitāte ir zemāka; Pacienti kuri lieto psihoaktīvos medikamentus, izjūt augstāku sāpju intensitāti; Nodarbinātiem pacientiem ir zemāka sāpju intensitāte; Pieaugot pacientu vecumam, pieaug sāpju intensitāte; Opioīdu medikamentu pielietošana ir efektīva vertebroloģijas praksē;

Most people who experience pain in the lower part of the spine as a result of a spinal pathology will be fully healed and after a successful treatment can return to everyday life without facing any problems or health issues. Still, a small percentage of patients continue to suffer from pain, which gradually result in pain chronification. Chronic pain may persist for years and contribute to the development of cognitive pathologies and lower the quality of life. Objective: The goal is to identificate pain predictors in patients with back pain and prevent pain chronification. Materials and methods: Prospective observational study. Patient group distribution, average VAS score (all patients received opioids): 1. All patients. 2. By sex. 3. Smoking habits. 4. Employment. 5. Age. 6. Use of psychoactive substances. Results: Total patient count(N=59). 1/ With/Without painkillers (6,67/4,64),1/7/30 day (3,93/2,80/1,91). 2. With/Without painkillers (Men(4,56/6,90)/Women(4,79/6,17). 3. Smokers/Non-smokers: 1 day (2.38/4.36) (P=0.028), 30 day (1.12/2.26),(P=0.021). 4. Workers/Unemployed(Retired): 1 day(2,65/4,94) (P=0.001),7 day (1.77/3.61),(P=0.001),30 day (1.04 ;2.58), (P=0.005). 5.With/Without painkillers, 1/7/30 day(18-39y.o.,40-59y.o.,60-89y.o.):With/Without (18-39y.o.-4,56;40-59y.o.-3,73;60-89y.o.-5,00;)/ (18-39y.o.-5,13;40-59y.o.-6,00;60-89y.o.-7,63)(P=0,014);1/7/30 day: (18-39y.o.-2,44;40-59y.o.-2,91;60-89y.o.-5,03)(P=0,001)/(18-39y.o.-1,63;40-59y.o.-1,91;60-89y.o.-3,69)(P=0,002)/(18-39y.o.-1,00;40-59y.o.-1,10;60-89y.o.-2,63)(P=0,015); 6. Use/Do not use: (5,81/4,19)(P=0,47); Conclusions: In smoking patients, pain intensity is lower; Patients taking psychoactive substances experience higher pain rates; Employed patients have a lower pain rate; As patient ages grow, pain intensity is increasing; The use of opioid drugs is effective in orthopedic practice.
Pain chronification assessment in patients after major lumbar surgery
Keywords: Medicīna; Sāpju hronifikācija; Sāpju prediktori; Opioīdi; Vertebroloģija