Multisensorā pieeja angļu valodas vārdu krājuma mācīšanā pirmsskolā - Kļepikova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Ņemot vērā angļu valodas kā saziņas līdzekļa nozīmi, bērni sāk valodas mācīšanos ļoti agrā vecumā. Tā kā svešvalodas mācīšana ļoti jauniem izglītojamajiem varētu būt sarežģīta, ir nepieciešams atrast piemērotu mācību pieeju, kas šo mācīšanos veicinātu. Šī iemesla dēļ darba mērķis bija izpētīt, kā angļu valodas vārdu krājuma apguve tiek uzlabota, īstenojot multisensoro pieeju. Pētījumā izmantotā teorētiskā metode bija zinātniskās literatūras apkopošana par ļoti jaunu izglītojamo raksturojumu, angļu valodas vārdu krājuma mācīšanu pirmsskolā un multisensoro pieeju valodas apguves un mācīšanas kontekstā. Pētījuma empīriskā daļa bija gadījuma izpēte, izmantojot anketēšanu, intervijas un pedagoģisko izmēģinājumdarbību. Tika secināts, ka īstenotās aktivitātes, kas balstījās uz multisensoro pieeju angļu valodas vārdu krājuma mācīšanā, bija efektīvas.

Considering the importance of the English language as a means of communications, there is an an urge for children to start the learning at a very young age. Since teaching a foreign language to very young learners might be challenging, it is necessary to find an appropriate teaching approach that would promote the learning. For that reason the main aim was to investigate how English vocabulary learning is improved with the implementation of multisensory approach. The theoretical method used in the study was a summative analysis of relevant literature on very young learners’ characteristics, teaching English vocabulary in preschool and multisensory approach in the context of language learning and teaching. The empirical part employed in the paper was a case study, using questionnaires, interviews, and pilot teaching. It revealed that the implemented activities based on multisensory approach for English vocabulary teaching were effective.
Multisensory approach for teaching English vocabulary in preschool
Keywords: Pedagoģija; Multisensorā pieeja; ļoti jauni izglītojamie; svešvalodas mācīšana un mācīšanās; multisensoras aktivitātes; gadījuma izpēte