3D modeļa iegūšana no attēliem - Zērvēns, Matīss (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā darbā tiek apskatīti dažādi iespējamie risinājumi, kurus varētu izmantot, lai ģenerētu koka lapas dzīslojuma trīsdimensiju modeli no lapas detalizēta attēla. Modeļa ģenerēšanas problēma tiek apskatīta, jo tā izveide ar modelēšanas programmas palīdzību ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Lai risinātu aprakstīto problēmu, darbā vispirms tiek pētīta dzīslojuma izgūšanas problēma no sākotnējā lapas attēlā, pēc tam tiek apskatīta dzīslojuma 3D modeļa ģenerēšana no izgūtās dzīslojuma informācijas. Darba rezultātā tiek izmantotas dažādas pieejas un algoritmi, lai iegūtu koka lapas dzīslojuma divdimensionālo reprezentāciju un 3D modeli no tā.

In this work we look at possible aproaches that could be used to create a 3D model of a leaf vein automatically using a detailed image of the leaf. This problem was chosen because it is very difficult and time consuming to model the leaf vein by hand using a modeling software. To generate the 3D model of the leaf vein we first look at solutions to extract the vein from the image and then how this extracted vein image can be converted to a 3D model that can be used by the end user. The outcome of this work are presented algorithms and techniques that can be used to extract the vein from the leaf image and use this information to create a 3D model of the vein.
3D model generation using images
Keywords: Datorzinātne; koka lapa; dzīslojuma izguve; 3D modeļa ģenerēšana; 2D attēli