Apvienošanās darījumu ietekmes analīze - Počkaja, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2020)
Uzņēmējiem un konkurences uzraudzības iestādēm ir būtiski saprast apvienošanās un pārņemšanas darījumu ietekmi uz uzņēmumu finanšu rādītājiem un tirgu, lai spētu pieņemt ilgtermiņa lēmumus par iespējamo apvienošanos. Taču zinātniskajā literatūrā analītiķi izvirza pretējus secinājumus par to, vai apvienošanās darījumi veicina attīstību vai to kavē, kā arī nav vienprātības, vai un kādi citi faktori ietekmē uzņēmumu stabilitāti apvienošanās laikā. Tādēļ darba mērķis ir, izmantojot ekonometriskās analīzes un citas metodes, pārbaudīt, vai apvienošanās darījumu ietekme uz uzņēmumiem pastāv, vai tā ir pozitīva vai negatīva. Aprēķinot un analizējot 24 mazāko kvadrātu lineārās regresijas modeļus divās atšķirīgās nozarēs, tiek secināts, ka apvienošanās darījumiem kopumā ir pozitīva ietekme uz uzņēmumiem, taču tā nav statistiski nozīmīga.

Understanding the impact of merger and acquisition deal on companies’ performance and the market is important for entrepreneurs and competence regulators to make long-term decisions on possible mergers. But the researchers draw opposite conclusions as to whether the mergers promote or hinder development, and there is no consensus in the scientific literature as to whether and what other factors affect the stability of companies during the merger. Therefore, the thesis aims to examine, using econometric analysis and other methods, whether the effects of mergers on companies exist, whether they are positive or negative. By analysing 24 ordinary least squares linear regression models in two different industries, it is concluded that mergers have an overall positive effect on firms, but it is not statistically significant.
Analysis of impact of merger deals
Keywords: Ekonomika; apvienošanās un pārņemšanas darījumi; ex-ante analīze; ex-post analīze; mazāko kvadrātu regresija; rentabilitāte