Endoprotezēšanas pakalpojumu organizēšana Latvijā - Reinholde, Natālija (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēma: „Endoprotezēšanas pakalpojumu organizēšana Latvijā”. Diplomdarbs sastāv no 4 nodaļām: Pirmajā diplomdarba nodaļā tiks izskatīti pamatjēdzieni un problēmas Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Otrā nodaļa veltīta tieši endoprotezēšanas būtībai un tās attīstībai Latvijā. Šajā nodaļā tiks izskatītas valsts finansētās locītavu endoprotezēšanas operācijas. Trešā nodaļa ietvers sevī Latvijas veselības aprūpes finansu pusi kopumā un tieši endoprotezēšanai. Nodaļā tiks iepazīstināts ar endoprotezēšanas pakalpojumu organizēšanas kārtību Latvijā. Ceturtajā nodaļā tiek analizēts citu Eiropas valstu pieredze veselības aprūpes sfērā, obligātās veselības apdrošināšanas loma tajā, un šīs pieredzes iespējamais pielietojums Latvijā. Darbā izmantots ceļa locītavas endoprotezēšanas pēcoperāciju klīnisko pētījumu rezultāti. Operācijas tika veiktas Latvijā un to rezultāti tika izvērtēti un salīdzināti ar tāda paša eksperimenta rezultātiem Spānijā. Dotais darbs var tikt izmantots detalizētākam un dziļākam veselības aprūpes sistēmas pētījumam kopumā, kā arī tieši plānoto medicīnas pakalpojumu organizēšanai.

Title „Endoprotesis service organisation in Latvia” This master paper consists of four main parts. First of which deal with basic things and problems of Latvian health care system. Second part is devoted directly to nature of making of endo artificial limbs and system’s development in Latvia. In this paragraph also is examined state financed surgerys’ of endo artificial limbs. Third part of paper include’s financial part of total Latvian health care system as well as specifically financial issues of endo artificial limbs surherys’. Also in this part is displayed endo artificial limb surgery system arrangements in Latvia. There are analized experience of other European countries in the final chapter regarding health care and role of compulsory insurance in system’s organisation and possible usage of such experience in Latvia. There are used also research results of clinical tests after surgerys’ of endo artificial limbs for knee deeps in this master paper. Mentioned surgeries were curied our in Latvia and results were evaluated and compared with similar eksperiments curried out in Spain. This Master Paper can be used for further more detailed and in-depth analyze of both general Latvian health care system as well for carrieng out analyze of planned medical services in particular.
Endoprotesis service organisation in Latvia
Keywords: Ekonomika