Lokālo laikrakstu dienaskārtības veidošana: Vidzemes novada laikrakstu izpēte - Karlisone, Una (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot pēc kādiem principiem tiek veidota lokālo laikrakstu dienaskārtība un kādi faktori to ietekmē. Darbā skaidrots, kādas funkcijas pilda lokālie laikraksti, kāda ir to loma sabiedriskās domas veidošanā un vietējās varas uzraudzībā. Empīriskajā daļā, izmantojot kvalitatīvo kontentanalīzi, izpētīti vairāk tiražētie lokālie laikraksti Vidzemes novadā – ‘’Druva’’, ‘’Ziemeļlatvija’’, ‘’Liesma’’ un ‘’Auseklis’’. Noskaidrots laikrakstu redaktoru un žurnālistu viedoklis un prakse, veicot daļēji strukturētās intervijas. Darbā analizēti lokālo laikrakstu dienaskārtībā ietvertie temati, intervējamās personas, publikāciju avoti, autori un ziņu atlases principi. Secināts, ka lokālo laikrakstu dienaskārtībā parādās lokālā mērogā svarīgi jautājumi par izglītību, politiku, ekonomiku un lauksaimniecību, saimnieciskiem jautājumiem, kultūru un sportu. Lokālie laikraksti pilda nozīmīgu lomu, līdzdarbojoties sabiedriskajos un politiskajos procesos. Atslēgvārdi: lokālie laikraksti, mediju dienaskārtība, žurnālistu funkcijas, ziņas

The aim of the bachelor paper is to find out what principles lie on the basis of agenda-setting in local newspapers and the factors affecting it. The paper explains the functions of local newspapers and their role in the public opinion formation and local authority supervision. In empirical part, by means of quality content analysis, the most widely circulated newspapers in Vidzeme region – the “Druva”, the “Ziemeļlatvija”, the “Liesma” and the “Auseklis” – have been examined. The opinion and practice of newspaper editors and journalists has been enquired by means of a structured interview. The paper analyzes themes, interviewed persons, publication sources, authors and news selection principles included in local newspaper agenda-setting. It has been concluded that issues of local importance such as education, politics, economics, agriculture, culture and sports appear in local newspaper agenda-setting. Local newspapers play a significant role in social and political processes. Keywords: local newspapers, media agenda-setting, functions of journalists, news
Formation of Local Newspaper Agenda: Research of Vidzeme Regional Newspapers
Keywords: Komunikācijas zinātne