Gliemežu sabiedrību struktūra lielā torņgliemeža Ena montana (Draparnaud, 1801) biotopos Vidzemē - Landrāte, Līga (Latvijas Universitāte, 2011)
Lielais torņgliemezis Latvijā ir reta un aizsargājama dabisku mežu indikatorsuga, tās raksturīgie biotopi ir lapu koku meži. Materiāls ievākts 10 dažādās vietās Vidzemē no kurām piecas ir Ena montana atradnes un pieci ir sugai piemēroti biotopi. Gliemežu sugu sabiedrības ir nepieciešams noskaidrot tāpēc, lai pēc tām, nekonstatējot pašu E.montana, var novērtēt biotopa stāvokli un izmaiņas tajā. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot gliemežu sabiedrību struktūru un to noteicošos faktorus E.montana biotopos. Gliemežu sugu sabiedrības, kur E.montana ir kā indikatorsuga vai raksturīgā suga ir sugu skaita, īpatņu blīvuma un daudzveidības ziņā nabadzīgākas. E.montana atradnēs un biotopos bez šīs sugas gliemežu sugu ekoloģisko grupu relatīvā īpatsvara struktūras ir līdzīgas. Biotopos ar E.montana un biotopos bez E.montana ir līdzīgas sugu dominantes struktūras - būtiskākā atšķirība ir lielā un mazā torņgliemeža procentuālās daļas. E.montana būtiskākie ietekmējošie faktori ir nobiras, kur suga uzturas karstā un sausā laikā vai ziemo, un kritalas, kas uztur mitruma balansu, kur ir sauss. Atslēgas vārdi: Ena montana biotopi, Vidzeme, sauszemes gliemežu sabiedrības.

Snail Ena montana is rare and protected indicatorspecies of the key forests habitat. The typical biotope of E.montana is deciduous forest. During this study 10 sites were surveyed in Vidzeme, five habitats of E.montana and five similar biotopes, which potentially could be E.montana habitats. It is important to ascertain communities of land snails in the biotopes, so that it would be possible to assess situation and changes in them. The aim of the Master thesis is to ascertain structure of the land snail community and its influencing factors in the E.montana biotopes. Snail communities with E.montana as indicatorspecies or characteristic species are with lower number of species, density of individuals and species diversity. The relative abundance of ecological group of snails in both biotope groups is similar. There are similar dominating snail species in both groups of biotopes – with and without E.montana, essential difference is in the percentage of E.montana and Merdigera obccura. Litter and dawned log are essential factors that influence the distribution of E.montana. E.montana būtiskākie ietekmējošie faktori ir nobiras, kur suga uzturas karstā un sausā laikā vai ziemo, un kritalas, kas uztur mitruma balansu, kur ir sauss. Key words: Ena montana biotopes, Vidzeme, land snails communities.
Snail community structure of Ena montana (Draparnaud,1801) habitats in Vidzeme
Keywords: Bioloģija