Psihosociālie riski un operāciju māsas darba slodze - Smertjeva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma – “ Psihosociālie riski un operāciju māsas darba slodze” Bakalaura darba tēma tika izvēlēta balstoties uz problēmas aktualitāti Latvijā. Darba mērķis bija noskaidrot psihosociālos riskus un operāciju māsas darba slodzi. Pētījuma uzdevumi: 1.Apkopot un analizēt literatūru par operāciju māsas psihosociāliem riskiem un darba slodzi; 2.Veikt Kolistas Rojas piemērošanās teorijas analīzi saistība ar bakalaura darba tēmu; 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu – strukturētu anketu; 4.Veikt respondentu anketēšanu; 5.Apkopot un analizēt iegūtos datus; 6.Formulēt secinājumus; Pētījuma hipotēze – Psihosociālie riski būtiski ietekmē operāciju māsu darba slodzi. Pētniecības metode – kvantitatīva. Pētniecības instruments: strukturēta anketa. Anketēšanā piedalījās 60 operāciju māsas ar dažādu darba stāžu. Pētījums parādīja, ka operāciju māsām trūkst atbalsta no kolēģiem, atpūtas paužu garums ir nepietiekošs, kā arī māsas ir pakļautas stresam. Iegūtie rezultāti norāda, ka operāciju māsas ir pakļautas garīgai un fiziskai pārslodzei. Izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Psihosociālie riski operāciju māsu darba slodzi ietekmē būtiski. Atslēgas vārdi : operāciju māsas, psihosociālie riski, darba slodze.

Bachelor’s work theme – “Psychosocial risks and operating room nurses work load” The subject of the bachelor's work is selected on the basis of the current problem in Latvia. The aim of the work was to identify psychosocial risks and operating room nurses work load. Research assignments: 1.Collect and analyze literature about operating room nurses psychosocial risks and workload; 2.Perform Callista Roy theory analysis in relation to the subject of the bachelor's work; 3.Develop a study tool – a structured questionnaire; 4.Perform questionnaire survey; 5.Collect and analyze the resulting data; 6.Formulate conclusions; The study hypothesis – Psychosocial risks have a significant impact on the workload of operating room nurses. The research method is quantitative. Research instrument: structured questionnaire. 60 operating room nurses with different experience participated in the questionnaire survey. The study showed that operating room nurses have lack of support from colleagues, the length of rest breaks is insufficient and nurses are also under stress. The obtained results indicate that operating room nurses are prone to mental and physical overload. Hypothesis is confirmed. Psychosocial risks have a significant impact on the workload of operating room nurses. Key words: operating room nurses, psychosocial risks, workload.
Psychosocial risks and operating room nurses work load
Keywords: Medicīna; operāciju māsas; psihosociālie riski; darba slodze