Pirmstiesas kriminālprocesa īpatnības paātrinātajā procesā - Urbacāne, Evita (Latvijas Universitāte, 2019)
Paātrinātais process kā vienkāršotā procesa veids ir nesen ieviests un tā piemērošana praksē ir salīdzinoši neliela, līdz ar to pētījumi par to, cik šis procesa veids ir efektīvs, nav veikti. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, cik efektīvs ir kriminālprocess paātrinātajā kārtībā, kā arī secināt, kādas ir procesuālās nepilnības Kriminālprocesa likuma redakcijā. Bakalaura darbā tiek piedāvāti iespējamie Kriminālprocesa likuma grozījumi, kas ir veidoti pēc autore veiktajiem statistikas pētījumiem, veiktās aptaujas no prokuroriem un Valsts policijas izmeklētājiem, kā arī Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas normatīvā regulējuma analīzes. Darbā tiek piedāvāti vairāki grozījumi Kriminālprocesa likumā, tostarp, paātrinātā procesa termiņa samazinājums uz 48 stundām, kas sabiedrībā vairotu izpratni par soda neizbēgamību un, iespējams, samazinātu noziedzīgu nodarījumu recidīvu.

As a type of simplified procedure, expedited procedure has been implemented rather recently and its application in practice has been relatively rare, therefore, studies relating to its efficiency have not been conducted yet. The aim of the Bachelor thesis is to determine the efficiency of the expedited procedure in criminal proceedings as well as the procedural flaws of the Criminal Procedure Law that is currently in force. The author of the Bachelor thesis suggests several possible amendments to the Criminal Procedure Law that are based on the author’s statistical research, conducted survey of prosecutors and investigators of the State Police and analysis of the legislation of the Republic of Estonia and the Republic of Lithuania. Several amendments to the Criminal Procedure Law are suggested in the Bachelor thesis, including decreasing the maximum term of expedited procedure to 48 hours which would raise society’s awareness of the inevitability of punishment and, possibly, reduce the recidivism of criminal offences.
The Peculiarities of Pre-Trial Criminal Proceedings in Expedited Procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; paātrinātais process; termiņš; paātrinātā procesa protokols; Kriminālprocesa likuma grozījumi; izmeklēšana