Runas etiķete televīzijas ziņu raidījumos - Baltcere, Evija (Latvijas Universitāte, 2013)
Tēmas „Runas etiķete televīzijas ziņu raidījumos” izstrādes mērķis ir noskaidrot, kā runas etiķeti ievēro televīzijas ziņu raidījumu vadītāji. Cilvēkiem, kuri ir redzami televīzijas ēterā, ir jāpārzin un jāievēro runas etiķetes normas, jo viņi ir kā paraugs citiem. Problēma – reizēm etiķetes normas tomēr tiek piemirstas. Darba uzdevumi ir: ekscerpēt TV ziņu raidījumu piemērus, kuros izpaužas runas etiķete, noteikt tās saistību ar plašsaziņas mērķauditoriju, raidījumu struktūru, ziņu raidījumu vadītāju personību un raidījumu pārraides laiku. Galvenais uzdevums ir konstatēt, vai raidījumu vadītāji etiķeti ievēro un kā tā tiek ievērota. Pētījuma rezultāti pierāda, ka ziņu raidījuma vadītāji pamatā runas etiķeti ievēro. Visvairāk tas ir atkarīgs no runātāja personības. Atslēgvārdi: etiķete; runa; televīzija; ziņas; runātājs; personība.

The aim of the thesis „Speech Etiquette in TV News” is to find out how television news executives follow the speech etiquette. People who go on the air must know and adhere to the speech etiquette rules, because they are as models for others. The problem - sometimes etiquette rules, however, are forgotten. The tasks of the thesis are to excerpt TV news examples, where the speech etiquette is apparent, to determine its relationship to the mass audience, program structure, news executive's personality and broadcasting time. The main task is to determine whether and how the programs executives follow the speech etiquette. The findings prove that the news program executives mostly observe speech etiquette. Mainly it depends on the speaker's personality. Keywords: etiquette, speech, television, news, speaker, personality.
Speech Etiquette in TV News
Keywords: Filoloģija