Stress darbā un veselības veicināšanas pasākumi farmaceitiem - Grabovska, Linda (Latvijas Universitāte, 2018)
“Stress darbā un veselības veicināšanas pasākumi farmaceitiem.” Darba autore Linda Grabovska. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Maģistra darbs izklāstīts uz 70 lpp., ietver 21 attēlu, 9 tabulas, 7 pielikumus, 56 informatīvos avotus. Maģistra darbā ir pētīti stresa indikatori aptiekās strādājošajiem darbiniekiem un kā kontroles grupa piesaistīti dažādu nozaru biroja darbinieki. Stress ir bieža sastopama parādība darba vietās, kas negatīvi ietekmē darbinieka veselību, ko bieži izraisa darba vides riski un psihoemocionālā slodze. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā analizēta pieejamā literatūra par pētāmo tēmu, otrajā daļā aprakstītas pētījumā pielietotās pētījuma metodes, trešajā daļā – veikts iegūto rezultātu apkopojums un iztirzājums. Autore secina, ka farmaceiti būtiski cieš no psihoemocionālā stresa darbā, kā arī pakļauti daudzveidīgiem darba riska faktoriem (bioloģiskie, ķīmiskie, ergonomiskie un fizikālie faktori). Liela daļa farmaceitu izjūt emocionālo un fizisko spēku izsīkumu. Uzrakstīti veselības veicināšanas pasākumi un ieteiktas praktiskās rekomendācijas.

"Stress at work and health promotion measures for pharmacists." The author of the work is Linda Grabovska. Scientific supervisor: MD, PhD associate professor Ženija Roja. The Masters work consists of 70 pages, includes 21 pictures, 9 tables, 7 annexes, 56 informational sources. The Master's study examined the stress indicators for pharmacists and office staff from different sectors as control group. Stress is the most common phenomenon in workplaces that has a negative impact on worker health, which often causes work related risks and psychosocial stress. The work consists of three parts. The first part analyses the available literature on the subject under study, the second part describes the research methods used in the study, the third part summarises the results obtained and discussion of the obtained results. The author concludes that pharmacists are significantly suffering from psychological stress and are exposed to a variety of work risk factors (biological, chemical, ergonomic and physical factors). A large proportion of pharmacist’s experience exhaustion of emotional and physical strength. Health promotion measures and recommended practical recommendations are written.
Stress at work and health improvement measures for pharmacists
Keywords: Farmācija; farmaceits; riska faktori; ergonomika; darba stress; stresori