Darbaspēka migrācijas noteicošie faktori un ietekme uz iekšzemes kopprodukta pieauguma tempu - Pipare, Agate (Latvijas Universitāte, 2018)
Ekonomiskā izaugsme valstī lielā mērā ir atkarīga no darbinieku skaita un to produktivitātes, tādēļ liela uzmanība tiek pievērsta iedzīvotāju pārvietošanās procesiem un to izrietošajām sekām. Šī darba mērķis ir ar ekonometriskām metodēm novērtēt darbaspēka migrācijas ietekmi uz Eiropas Savienības valstu IKP pieauguma tempu. Rezultāti liecina, ka kopējās migrācijas plūsmas efekts par iepriekšējiem pieciem gadiem uz ekonomisko izaugsmi ir negatīvs, bet kopējā ārvalstnieku ilgtermiņa migrācija ir pozitīvs efekts IKP pieauguma tempa izskaidrošanā. Sadalot ārvalstnieku migrantus divās grupās, pozitīva ietekme ir imigrantu daudzumam no Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet negatīva no pārējiem ārvalstu pilsoņiem. Tāpat rezultāti liecina, ka brīvā darbaspēka kustība no jaunajām ES dalībvalstīm pozitīvi ietekmējusi veco dalībvalstu iekšzemes kopprodukta vērtību, bet negatīvu efektu atstājusi uz pašu imigrantu valsts ekonomisko izaugsmi.

Economic growth in the country is largely dependent on the number of employees and their productivity, therefore much attention is paid to the process of movement/migration of people and its resulting consequences. This work aims to assess the impact of labour migration on the growth rate of European Union GDP by econometric methods. The results show that the effect of the overall migration flow of previous five years on economic growth is negative, but overall long-term migration of foreigners show positive effect on GDP growth rate. Dividing foreign migrants into two groups, the amount of imigrants from EU countries has postive impact, but negative effect - from other foreign citizens. he results also show that the free movement of labour from the new EU member states positively affected the value of the GDP of the old member states.
Labour migration determinants and the effect on GDP growth rate
Keywords: Ekonomika; darbaspēka migrācija; imigrācija; IKP pieauguma temps; paneļdatu regresija