Preventīvā konstitucionālā kontrole: teorija un realizācija Latvijā - Ezerkalne, Kate (Latvijas Universitāte, 2013)
Atslēgas vārdi: preventīvā konstitucionālā kontrole, konstitucionālā kontrole, likumprojekts, Satversmes tiesa. Šis darbs ir veltīts preventīvās konstitucionālās kontroles institūtam. Pagājušā gadā Konstitucionālo tiesību komisija viedoklī „Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu” pauda ierosinājumu piešķirt Valsts prezidentam tiesības ierosināt preventīvo konstitucionālo kontroli, lai efektīvi aizsargātu Satversmes kodolu. Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 2013.gada 11. februāra lēmumā lietā Nr. SA – 1/2013 ir ierosinājis uzticēt vērtēt vēlētāju iesniegta likumprojekta atbilstību Latvijas Republikas Satversmei. Līdz ar to aktuāls ir kļuvis jautājums par Latvijas Republikas Satversmes tiesas kompetenci veikt preventīvo konstitucionālo kontroli. Autore apskata preventīvās konstitucionālās kontroles jēdzienu, tā nošķiršanu no citiem konstitucionālās kontroles veidiem un realizēšanas iespējas Latvijā.

Key words: ex ante review, a priori review, preliminary review, abstract review, constitutional review, judicial review. This research is about preliminary (a priori) review as a type of abstract judicial review. Recently Commission on Constitutional Rights has proposed to give a right to President of Republic of Latvia a right to initiate preliminary review in order to protect the basic norms of Constitution of Latvia (Satversme). Furthermore, the Supreme Court of Republic of Latvia has proposed to give a competence to the Constitutional Court of Republic of Latvia to review the constitutionality of draft laws, proposed by citizens. Therefore the Author tries to find out what is preliminary (a priori) review and examines the possible introduction of preliminary review into the legal system of Republic of Latvia. The research includes assessment of practice of the Constitutional Court of Republic of Latvia, legal doctrine and comparison of preliminary review in other countries.
Preventive constitutional control: Theory and implementation in Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne