Apūpe pacientiem ar apziņas traucējumiem - Arājuma, Dana (Latvijas Universitāte, 2017)
Teorētiskais pamatojums. Aprūpē pacientiem ar apziņas traucējumiem ir iesaistīti dažādu profesiju pārstāvji, tādējādi katram pacientam ir jāizvirza viens kopīgs mērķis, lai veidotos multidisciplināra un strukturēta palīdzība. Šajā aprūpes komandā ietilpst gan skolotājs, gan ārsts, gan medicīnas māsa, gan sociālais darbinieks. Aprūpei ir jābūt virzītai uz indivīdu, kas ļautu pacientam, cik vien ir iespējams, dzīvot neatkarīgu dzīvi. Pētījuma mērķis. Noskaidrot aprūpi pacientiem ar apziņas traucējumiem. Piedāvāt risinājumus, lai uzlabotu pacientu ar apziņas traucējumiem aprūpi. Pētījuma metodoloģija. Kvantitatīvā. Pētījuma instruments – anketa. Secinājumi. Rezultāti un praktiskais devums. Autore ir noskaidrojusi, kas ir galvenās problēmas pacientu aprūpē ar apziņas traucējumiem un ir piedāvājusi savus problēmu risinājumus. Atslēgas vārdi. Apziņas traucējumi, pacientu aprūpe, medicīnas māsa.

Nursing care of the unconscious patient Abstract Background. Unconscious patient needs multidisciplinary help from professionals, so every patient needs his own therapy aim in order to receive the best result from the help. Multidiscilplinary team includes in itself teacher, medical doctor, nurse and social worker. The care should be aimed to help the patient regain his independency or make it as independent as possible. Aim. To find out experience of nurse with the medical help for unconscious patient. To give recommendations in order to improve the medical help for unconscious patient. Methodology – quantitative. The research instrument – form. Conclusions. Results and practical innovation. Author has found out the main problems of the medical help for unconscious patient. She has given her recommendations to solve the identified problem. Key words. Unconscious patient, medical care for patients, nurse.
Nursing Care of the Unconscious Patient
Keywords: Medicīna; Apziņas traucējumi; pacientu aprūpe; medicīnas māsa; Unconscious patient; medical care for patients