Papildinātās realitātes asistētas montāžas risinājuma izstrāde - Osmanis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2022)
Papildinātās realitātes risinājumi, līdz ar ierīču iespējām, paliek ar vien populārāki un uzlabotāki. Tādu lietotņu pielietojumi var būt dažādi, tai skaitā darba vidēm, ar mērķi apmācīt vai asistēt darbiniekus to ikdienā, ieekonomējot laiku un mentālo slodzi, kas tiek patērēti izmantojot rokasgrāmatu vai meklējot informāciju pamācību video klipos. Viens no tādiem pielietojumiem ir Papildinātās Realitātes asistēta montāža, lietotājam, ar ekrāna un sensoru palīdzību, 3D vidē parādot veicamos soļus detaļu samontēšanai kopā, nelietojot rokasgrāmatu. Maģistra darba ietvaros ir izstrādāts asistētas montāžas risinājums datora detaļu salikšanai mātesplatē. Ir arī izvirzīti pētāmie jautājumi un veikts pētījums ar lietotājiem, kurā tie iemācas salikt datoru ar pamācības palīdzību. Kā arī ir analizēti pētījuma rezultāti, atbildot uz pētāmajiem jautājumiem, iegūstot jaunus atzinumus, par ko ir jāpiedomā un ko var uzlabot izstrādājot Papildinātās Realitātes asistētas montāžas risinājumus.

Development of Augmented Reality assisted assembly solution Augmented Reality solutions are becoming more popular and advanced, as technologies keep improving. Such software use cases are many, including teaching or assisting employees in work environments, saving time and mental capability from not using a manual. One of such use cases is Augmented Reality assisted assembly, in which user is presented with instructional steps for object assembly in 3D environment, with the help of a screen and sensors, replacing a manual. In the scope of the master’s thesis, such solution is developed for assembling a motherboard with its main components. Additionally, multiple research questions are raised, and an experiment has been conducted, where the participants learn to assemble a real motherboard with the created solution. The results of the conducted experiment are analysed with the goal to answer the raised research questions, creating new knowledge aspects which should be thought about when developing Augmented Reality assisted assembly solutions.
Development of Augmented Reality assisted assembly solution
Keywords: Datorzinātne; Papildinātā Realitāte; Papildinātās Realitātes asistēta montāža; Unity3D; Lightspace Technologies