Darba vides kaitīgo faktoru ietekme uz kontaktlēcu valkāšanu - Bagucka, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 58 lappusēm. Tas satur 12 attēlus, 14 tabulas, 30 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt, vai kaitīgie darba vides faktori ir savietojami ar kontaktlēcu valkāšanu. Subjekti: Tika izmeklēti 9 kontaktlēcu lietotāji (7 sievietes un 2 vīrieši, vidējais vecums 26 gadi), kuriem darba vietā ir saskare ar kaitīgo vides faktoru (ķīmija, putekļi, UV vai IS starojums). Papildus anketēšanā piedalījās 8 LU Ķīmijas fakultātes 3. kursa studenti (vidējais vecums 21 gads), kuri ikdienā lieto kontaktlēcas. Izmeklēšana: Tika novērtētas pacientu redzes funkcijas un acs struktūras atbilstoši darba un obligātās veselības pārbaudes (OVP) prasībām un veikta kontaktlēcu novērtēšana. Secinājumi: 1.Visiem izmeklētajiem kontaktlēcu lietotājiem redzes funkcijas un acs struktūru stāvoklis ir piemērots darba pienākumu veikšanai, atbilstoši darba un OVP prasībām. 2.Katrs cilvēks ir jāizvērtē individuāli, atkarībā no darba specifikas un kaitīgā faktora. Kontaktlēcu lietošana var būt veiksmīga vidē, kurā ir kaitīgie darba vides faktori, ja darbinieks izmanto atbilstošu acu aizsardzību, ievēro kontaktlēcu lietošanas un kopšanas norādījumus, veic regulāras acu pārbaudes. 3.No literatūras datiem un izmeklējot pacientus būtu ieteicams: a)Ķīmiskā vidē izmantot vienas dienas kontaktlēcas; b)Putekļainā vidē lietot kontaktlēcas ar lielāku diametru; c)Vidēs ar IS starojumu izmantot silikona hidrogēla kontaktlēcas; d)Vidēs ar UV starojumu izmantot ikdienas lietošanai UV starojumu bloķējošās kontaktlēcas. 4.Ir nepieciešams pievērst lielāku uzmanību jauno speciālistu informētībai darba drošības jautājumos, jo īpaši lietojot kontaktlēcas. 5.Optometrists varētu būt kā viens no speciālistiem, kas informē cilvēku par kaitīgajiem faktoriem un rīcību negadījuma laikā. Atslēgas vārdi: mīkstās kontaktlēcas, ķīmija, putekļi, UV starojums, IS starojums

Study is written in Latvian, it contains 58 pages, 12 figures, 14 tables and 30 literature references. Purpose: the aim of the work is to assess whether adverse working conditions are compatible with wearing contact lenses. Subjects: 9 subjects were examined (7 women and 2 men, average age 26 years). The subjects were exposed to adverse working conditions in their workplace (chemicals, dust, UV or IR radiation). In addition 8 students of Faculty of Chemistry (3rd year students) took part in completing questionnaire. Students were 21 years old on average and wear contact lenses daily. Examination: Visual functions and ocular health were examined as required by compolsory health check. Fitting of the contact lens was also assessed. Conclusions: 1.For all contact lens wearers examined visual functions and ocular health was suited for the performance of duties according to requirements of compolsory health check. 2.Each subject must be assessed individually depending on specificity of the work and adverse conditions. Wearing contact lenses can be successful in an adverse environment if he/she uses appropriate eye protection, follow contact lens use and care instructions, examines health of eyes regularly. 3.According to the data found in literature and investigation of patients would be recommended: a)to wear one-daily contact lenses in an environment exposed to chemical substances. b)to wear contact lenses of increased diameter in a dusty environment. c)to wear silicone-hydrogel contact lenses in an environment exposed to IR radiation. d)to wear UV radiation blocking contact lenses daily in an environment exposed to UV radiation. 4.It is necessary to pay increased attention to educating new professionals in questions regarding work safety, especially when wearing contact lenses. 5.An optometrist might be a specialist providing information about adverse conditions and actions that should be taken if an accident occurs. Keywords: contact lenses, chemistry, dust, UV radiation, IR radiation
Influence of adverse working factors on contact lens wear
Keywords: Fizika