Privātās militārās kompānijas: tiesiskais statuss un valsts atbildība - Anohina, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2013)
2001.gada 12.decembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā Asambleja pieņēma rezolūciju Nr. A/RES/56/83, kura pielikumā satur Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tiesību komisijas izstrādātas normas par valstu atbildību par starptautiski prettiesisko rīcību. Minētās normas tika izstrādātas ilgā laika posmā, kurā starptautiskās tiesības un starptautiskā sabiedrība pārdzīvoja būtiskas izmaiņas. Līdz ar to, tiek izvirzīts jautājums, vai šīs normas spēj pienācīgi atspoguļot starptautisko tiesību attīstību. Viens no šādiem starptautisko un nacionālo tiesību „attīstības” rezultātiem ir tā saukto privāto militāro kompāniju rašanās. Šīs kompānijas sniedz virkni ar militāro jomu saistītu pakalpojumu, un tās arvien biežāk nolīgst valstis, kā rezultātā šīs kompānijas, kopā ar valsts bruņotajiem spēkiem (vai pat to vietā), īsteno šo valstu aizsardzības nodrošināšanu. Šāda situācija rada jautājumu, par iespējamību attiecināt minēto kompāniju rīcību uz valsti. Šī darba mērķis ir aizstāvēt tēzi, ka starptautisko tiesību ietvaros, valsts atbildības mērķiem, privātajām militārajām kompānijām piemīt „valsts orgāna” statuss, līdz ar ko, šo kompāniju rīcība var tikt attiecināta uz valsti pamatojoties uz augstākminēto normu par valsts atbildību 4.pantu. Atslēgvārdi: Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tiesību komisijas izstrādātas normas par valstu atbildību par starptautiski prettiesisko rīcību, privātās militārās kompānijas, rīcības attiecināmība uz valsti, valsts orgāna statuss

On the 12th December 2001, the United Nations General Assembly adopted resolution No. A/RES/56/83, that contains annexed articles on responsibility of States for internationally wrongful acts, drafted by the United Nations International Law Commission. The mentioned articles were drafted over a long period of time, during which international law and international society undergone significant changes. Hence, the question is raised, whether these articles are able to reflect the development of the international law in a proper way. One of the results of the international law and domestic law “development” is the rise of the so-called private military companies. These companies provide a broad spectrum of services related to the military domain, and they are increasingly contracted by states, with the result that these companies together with national armed forces (or even instead of them) provide the ensuring of state defence. This situation raises question about possibility of attributing to the state of conduct of these companies. The purpose of the given paper is to defend the thesis, that within the frameworks of the international law and for the purposes of state responsibility, private military companies possess the status of an “organ of the state”, thus the conduct of these companies is attributable to the state under Article 4 of the articles on state responsibility in question. Keywords: United Nations International Law Commission articles responsibility of States for internationally wrongful acts, private military companies, attribution of conduct to the state, status of an “organ of the state”.
Private Military Companies Legal Statuss and State Responsibility
Keywords: Juridiskā zinātne