Optiski aktīvu 1,4-dihidropiridīn-6-sulfanilalkilkarbonskābju esteru sintēze un īpašības - Andžāns, Zigmārs (Latvijas Universitāte, 2014)
Optiski aktīvu 1,4-dihidropiridīn-6-sulfanilalkilkarbonskābju esteru sintēze un īpašības. Andžāns Z., darba vadītāji Dr.ķīm. Krauze A. un Dr.ķīm. prof. Zicmanis A. Promocijas darbs, 87 lpp., 10 att., 9 tabulas, 43 literatūras avoti. Latviešu valodā. Aktuāls uzdevums medicīnas ķīmijā ir farmakoloģiski nozīmīgu preparātu sadalīšana enantiomēros. Izstrādātas principiāli jaunas metodes optiski aktīvo sēra saturošo 1,4-dihidropiridīnu kā potenciālo kardiovaskulāro vai pretvēža preparātu iegūšanai. Atrastas principiāli jaunas aktivējošās grupas – merkaptopropionskābes esteris un merkaptometilizobutirāts, kas ļauj veikt farmaceitiski perspektīvo 6-alkilsulfanil-1,4-dihidropiridīna karbonskābju atvasinājumu enantioselektīvu enzimātisko hidrolīzi, sasniedzot 97 % enantiomēro tīrību. Parādīts, ka efektīva enantiosadalīšana realizējas, hirālajam centram atrodoties pat 6 saišu attālumā no reakcijas centra.

Synthesis and properties of optically active 1,4-dihydropyridine- 6-sulfanylalkylcarboxylic acid esters. Andzans Z., supervisors Dr.chem. Krauze A. and Dr.chem. prof. Zicmanis A. Doctoral thesis, 87 pages, 10 figures, 9 tables, 43 literature references. In Latvian. An ongoing challenge for medicinal chemistry is the separation of pharmacologically important preparations into enantiomers. Fundamentally new methods have been developed for obtaining optically active sulfur-containing 1,4-DHP as potential cardiovascular and anticancer preparations. New activating groups - mercaptopropionic acid esters and mercaptomethylisobutyrate were found that allow the enantioselective enzymatic hydrolysis of carboxylates of 6-alkylsulfanyl-1,4-DHP reaching 97% enantiomeric purity. It is shown that effective enantioseparation takes place, even when the chiral center is located 6 bonds remote from the reaction center.
Synthesis and properties of optically active 1,4-dihydropyridine-6-sulfanylalkylcarboxylic acid esters
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija