Polifenolu, askorbīnskābes un totālo flavonoīdu saturs dažādu šķirņu kartupeļos - Kuļikova, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis bija noteikt bioloģiski aktīvo vielu – polifenolu, askorbīnskābes ekvivalentu un totālo flavonoīdu saturu dažādu šķirņu kartupeļos: „Monta”, „Milva”, „Sante”, „Agrie Dzeltenie”, „Prelma”, „Imanta” un „Blue Congo”. Polifenolu summārais līmenis noteikts pēc galluskābes ekvivalentiem (GSE) ar Folīna –Čikalteu metodi. Askorbīnskābes un radniecīgu vielu līmenis noteikts ar modificētu Folīna –Čikalteu metodi. Rezultāti izteikti askorbīnskābes ekvivalentos (AE). Flavonoīdu mērījumiem izmantojām aprēķinus pēc kvercetīna standartlīknes, rezultāti izteikti kvercetīna ekvivalentos. Iegūtie dati liecina, ka aktīvo vielu saturs dažādās šķirnēs atšķiras. „Blue Congo” satur visvairāk polifenolu, askorbīnskābes un totālo flavonoīdu, gan pirms vārīšanas, gan pēc vārīšanas. Šī kartupeļu šķirne ir speciāli selekcionēta, lai paaugstinātu bioloģisko aktīvo vielu saturu. Kartupeļu vārīšana vidēji samazina polifenolu koncentrāciju par 10-20%, askorbīnskābes ekvivalentu par 10-30%, bet totālo flavonoīdu koncentrāciju par 20-40%.

The study aimed to identify biologically active substances - polyphenols, ascorbic acid and total flavonoid content in different varieties of potatoes: „Monta”, „Milva”, „Sante”, „Agrie Dzeltenie”, „Prelma”, „Imanta” and „Blue Congo”. Total level of polyphenols was determined by the Folin - Ciocalteu method and shown as gallic acid equivalent (GAE). Ascorbic acid was determined by the modified Folin - Ciocalteu method. Results were expressed as ascorbic acid equivalents (AE). Flavonoid content was measured as quercetine equivalents. The obtained data show that the content of active substances in different potato varieties differs. "Congo Blue" contains the most polyphenols, ascorbic acid and total flavonoids before cooking and after cooking. This potato variety has been specially bred to increase the amounts of biological active substances. Potato boiling reduces the concentration of polyphenols of 10-20%, ascorbic acid equivalent of 10-30%, but total flavonoid concentration of 20-40%.
Content of polyphenols, ascorbic acid and total flavonoids content in different varieties of potatos
Keywords: Farmācija